Føflekk-L
Føflekk-M
Føflekk-S

Føflekker Arr

v/ Sandvikaklinikken

Huden er kroppens største organ. Den beskytter oss mot fysisk skade, er viktig for kroppens varmeregulering og hindrer at bakterier angriper oss. Forskjellige sykdommer kan ramme huden. Hvis det er påvist kreftforandringer eller det er sterk mistanke eller risiko for dette vil man kunne få operasjonen dekket av det offentlige. Hudleger kan bruke en spesiell lupe, et dermatoskop, som ofte gir en sikrere diagnose.

Vevsprøve

Ved tvil er det som regel en god ide å ta en vevsprøve. I andre tilfeller ønsker legen bare å følge med over en viss tid, for eksempel 3-6 mnd.Det kan da være fornuftig å ta fotografier og sjekke om "flekkene" har forandret seg. Mange synes det er viktig å få fjernet hudforandringer eller arr så det syns minst mulig.

Kirugisk fjerning

Da er det beste å få gjort det hos en plastikkirurg. Som regel kan operasjonen gjøres med lokalbedøvelse. Hudsnittene lages så korte som mulig å legges på riktig måte etter hudens anatomi. Det som fjernes sendes inn til mikroskopisk undersøkelse. Hudlukkingen er viktig og huden syes som regel i flere lag. Om det brukes sting som løses opp av seg selv eller ikke avgjøres etter hvor på kroppen det opereres. Det settes på en kirurgisk brun hudtape. Tapen skal sitte i 14 dager eller lenger.

Føflekker

Føflekker kan variere i størrelse fra små (1-2 millimeter) brune flekker i huden til "sopplignende" store utvekster. Det er normalt å ha føflekker. De aller aller fleste er helt ufarlige. Hvis man er urolig for en føflekk anbefales det lege-undersøkelse. Dette gjelder spesielt forandringer som er større enn 0,5 cm, har ujevn mørk farge og ujevn yttergrense.Hvis det er bekreftet eller mistanke om føflekkreft, malignt melanom, skal denne fjernes rask. Selv om det ikke er mistanke om kreft kan det være aktuelt å fjerne en føflekk. Dette gjelder spesielt i ansiktet. Laserbehandling som bleker føflekker anbefales ikke fordi dette kan skjule kreftutvikling.

Arr2022
Kvalitet

Solskader

Seboreisk keratose. Disse kan lett forvekslet med føflekker, og kommer først og fremst hos eldre. De er brune og har ujevn overflate. Keratosen kan skrapes bort.

Solar (aktinisk) keratose. Som navnet sier er soleksponering en risikofaktor for å utvikle solare keratoser, og de kommer typisk i ansikt og i hodebunnen hos menn med lite hår. Solare keratoser kan ha forskjellig utseende. For å stille diagnosen sikkert må det tas en vevsprøve, en biopsi. Ut fra svaret på vevsprøven kan flere behandlingsalternativer være aktuelle, for eksempel "lysbehandling", kryoterapi (frysebehandling) eller kirurgi.

Plateepithelcarcinom – SCC. På samme måte som BCC er risikoen for SCC økt hos de som er mye utsatt for sol. Det er ofte vanskelig å skille de to kreftformene fra hverandre uten en vevsprøve. Huden kan være rød med små utvekster, sår eller andre forandringer. SCC skal behandles raskt og fjernes kirurgisk.

Arr

Arrvev er det samme som bindevev som finnes overalt i kroppen blant annet i muskelsener. Det er kroppens "lim" og skadet vev erstattes med arrvev. Arr kan oppstå etter skader eller etter kirurgiske inngrep. Tidligere la ofte kirurgene (bortsett fra plasikkirurgene!) ikke så stor vekt på å få pen hudlukking. Dette kan ofte rettes på ved plastikkirurgisk teknikker. Kom gjerne innom klinikken for en vurdering.

Takk for at dere fjernet føflekken i ansiktet så fint. Sikkert ikke den største operasjonen for dere, men viktig for meg.

Cecilie, 19

 

Var nervøs da det var hudkreft, men dere beroliget meg så fint og jeg vil bare takke for behandling.

Pensjonist

Fra Sandvikaklinikken
Fra Sandvikaklinikken

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Sandvikaklinikken

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029