Kompetanse Tillit Resultat

Brystforstørrelse


Brystforstørrelse  har blitt stadig vanligere i Norge og vestlige land de siste 10 årene. Dette skyldes bl.a. økt fokus på  kvinners velvære  og en bedret økonomisk situasjon for den enkelte. På Sandvikaklinikken fokuserer vi spesielt på å finne riktig størrelse og fasong for deg. Dette er de viktigste forutsetningene for at du skal bli fornøyd og (ofte) få bedre selvbilde og livskvalitet.  Før et brystinngrep vil vi ta  deg inn til en grundig samtale og undersøkelse. Vår  erfaring er at  de som blir mest fornøyd med brystforstørrelse  har vurdert  dette grundig  over tid og  diskutert det  med eventuell  partner  eller andre nærstående
Forutsetninger:  For  å kunne få brystforstørrelse skal man være over 18 år og helst over 20 år gammel. Hvis man har ammet må det ha  gått minimum 6 måneder siden ammingen ble avsluttet. Spesielt store implantater fører til at brysthuden strekkes, og det naturlige bryst-vevet skrumper. Slike implantater legges ikke inn på Sandvikaklinikken. Vi vil alltid sjekke at det ikke er kuler i brystet ditt før operasjon. Er det tvil om alt er som det skal vil du bli viderehenvist til undersøkelse. Hvis du gjort mammografi relativt nylig er det en fordel, men det som regel er ikke nødvendig.


Offentilig ansvar. Ved medfødt manglende brystutvikling, stor ulikhet mellom brystene eller "traktbryst" får man normalt dekket operasjonen av det offentlige og du kan henvises til offentlig sykehus av din fastlege. Det er da ingen 18 års grense.


 

TIDL. AVD.SJEF
Plastisk kir. avd.
Rikshospitalet

FAGLIG
MEDARBEIDER

Tidsskrift for den
norske 
lege-
forening

Silikonimplantat

Brystforstørrelse og brystrekonstruksjon (etter fjerning av bryst) gjøres som regel ved at det legges inn en silikonimplantat. Silikonnnlegget har et tett ytre lag (skall) og en mykere kjerne (omtrent som gelé). Se også siden Silikonpupper. Saltvanns-implantater, som består av et silikonskall fylt med saltvann brukes i mindre grad fordi det er større risiko for at de kan synes gjennom huden og det kan også gå hull på implantatet. Forstørring med eget fettvev har kommet til som et alternativ de siste årene. Fordeler og ulemper med de forskjellige metodene vil vi forklare nærmere når vi ser deg på klinikken. For de fleste er et silikoninnlegg det riktige valget. Implantatene som benyttes ved Sandvikaklinikken lages av Allergan som kan spore produktene tilbake til 1976 (lenger enn alle andre produsenter) og gir livstidsgaranti på sine innlegg.


 

STOR ERFARING
i alle typer plastisk
kirurgi

TIDL. LEDER
Norsk Plastik-
kirurgisk forening

Kompetanse

Eget fettvev

Brystene kan forstørres med bruk av eget fettvev. Dette har kommet som et alternativ til silikon i løpet av de siste årene. Metoden går ut på at det hentes fett som settes inn i brystene. Fettet hentes som regel fra mage eller hofter. Dette gjøres med fettsugingsteknikk. Det behandles på en spesiell måte som sikrer at fettvevet har best mulig kvalitet. Ved hjelp av en sprøyte settes det inn i brystet og øker størrelsen og spensten på brystene. For mange er dette et godt alternativ. Er det nødvendig å sette inn mye fett kan det hende at behandlingen må gjentas.


 

INTERN SAKKYNDIG
Norsk pasientskade
erstatning

DOKTORGRAD
Stor vitenskapelig
produksjon

Brystforstørrelse - tilgang

Silikonimplantater legges oftest inn gjennom et hudsnitt  i brystfuren. De kan også legges inn under brystvorten. I spesielle tilfeller kan saltvannimplantater legges inn via armhulen, men ved denne metoder er det større risiko for at implantatet ikke blir liggende riktig. Når implantatene legges inn via brystfuren lages et 4-5 cm langt snitt i huden, og operasjonen kan gjøres i sedasjon (smertestillende pluss lokalbedøvelse) eller i narkose. Avhengig av hvor mye underhudsvev (fett) det er i bryst-veggen bestemmes det om implantatene plasseres under brystkjertelen eller et lag dypere – under brystmuskelen (som ligger under kjertelen). Ved å legge implantatene dypt (under muskelen) kjennes innleggene bløtere og risikoen for synlige bølger i huden reduseres. Som regel gis en engangsdose antibiotika i tilknytning til inngrepet. Operasjonssåret lukket med tråd som løser seg opp selv og det settes på tape og bandasjeres.


 

silikonpupper

Sandvikaklinikken mener:

Silikonimplantater skal i utgangspunktet aldri byttes. Det har vært fokus i media på negative sider ved silikon. Dette vil vi drøfte nøye med deg når du kommer. Det er likevel viktig å påpeke at silikon-produkter finnes rundt oss til daglig, bl.a. i små mengder i matvarer, og det foreligger ikke funn som viser helseskade.
Hvis man velger et saltvannsimplantat må man være klar over at disse kjennes hardere ut enn silikoninnlegg og det er større risiko for at de kan lage folder i huden. Det er også en viss risiko for at det kan går hull på kapselen og brystet mister sin form. Da må det normalt opereres på nytt. Forutsetningen for et vellykket resultat er at brystenes form og størrelse blir slik du ønsker deg. Dette gjøres med tilpassing med prøveinnlegg, og 3-dimensjonal datasimulering (Vectra m.fl.) kan også brukes. Ved Sandvikaklinikken tilpasses implantatene etter et nøye gjennomarbeidet oppsett for å sikre et best mulig resultat. Du bør sikre deg at produsenten av innleggene gir livstidsgaranti. Spør klinikken om dette! Fra mitt arbeid i Norsk Pasientskadeerstatning vet jeg

at det ikke er uvanlig at man blir misfornøyd med størrelsen på innleggene. Jeg vil advare mot for store (og dermed tunge) innlegg fordi de ofte strekker brysthuden og fører til hengende unaturlige bryst med årene. Det er også viktig å diskuterer fordeler og ulemper med runde og dråpeformede innlegg.

Brystforstørrelse på Sandvikaklinikken

Klinikken er ganske nyetablert og kanskje ukjent for deg. Vi er imidlertid et meget erfarent team. Vi ser så heldige å ha Norges mest meritterte plastiske kirurg, Frank Åbyholm - tidligere professor og avdelingsoverlege på Rikshospitalet som faglig  konsulent. Sammen med vår samarbeidende klinikk, Kirurgiklinikken, utgjør vi et miljø med den beste kirurgiske og faglige bakgrunn. Denne kunnskapen vil vi bruke for at du skal få et behandlingsresultat som både du og vi kan være stolte av. 


 

Ofte stilte spørsmål:         

Amerikanske retningslinjer. Implantater med silikoninnhold har bare kunnet brukes i USA for brystrekonstruksjon (for eksempel etter kreftoperasjoner). Ny dokumentasjon som viser at implantatene er sikre og ufarlige gjorde at protesene ble godkjent også for brystforstørrelse i 2013.

Amming. Det er ikke påvist noen form for helseskade hos barn som ammes fra kvinner med brystinnlegg. Dette kan altså gjøres trygt. I noen tilfeller kan kvinnen oppleve noe mer melkespreng og det er rapportert litt høyere risiko for kapseldannelse rundt implantatet.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Det legges så på en bandasje som du beholder til du kommer til kontroll, normalt 2 dager etter operasjonen. Ta da med en god sports-bh.

Bh. Pass på å få en passende bh etter brystforstørrelse. Det kan være en god ide å få hjelp av i en butikk med god kompetanse. Siden bryststørrelsen er økt kan det være riktig å finne bh med litt ekstra støtte.

Cup. Det finnes dessverre ingen standard for bh-cupstørrelse. Det er forskjeller fra produsent til produsent. Hva dette betyr i forhold til protesestørrelse vil vi gå gjennom med deg på klinikken.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Hudfølelsen kan bli litt nedsatt rett etter operasjonen, men dette er ikke permanent.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder "på nett" som er tatt før og etter en brystforstørrende operasjon. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Garanti. Sandvikaklinikken gir garanti på alle inngrep. Ingen har mer omfattende garanti enn oss, og vi går gjennom dette sammen med deg i detalj.

Implantat. Det finnes en rekke produsenter av brystimplantater. Vi vil råde deg til å be om innlegg som har livstidsgaranti. På Sandvikaklinikken brukes bare Natrelle proteser fra Allergan som er den produsenten som kan spore sin produksjon lengst tilbake – 1976.

Jobb. Normal rekonvalesenstid er ca. 1 uke.

Kapsel. Når det settes inn et brystinnlegg dannes det et slags arr rundt denne. Dette er som en ytre kapsel som omslutter innlegget og er normalt tynn. 


I sjeldne tilfeller danner kroppen en tykkere bindevevskapsel. Innlegget kan da følges hardt, og det kan bli nødvendig å operere.

Kontroll. Kontroller avtales normal etter 2, 7 og 14 dager. Deretter sluttkontroll etter 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis sjeldent, men kan ikke 100 % utelukkes. Du får derfor informasjon om disse og andre problemstillinger som kapseldannelse og implantatsvikt. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Mammografi og andre brystundersøkelser. Klinisk brystundersøkelse der en kjenner på kjertelen med hendene er ikke noe problem med brystinnlegg. Er brystet forstørret med fettvev kan det dannes klumper som gjør at det må gjøres ekstra undersøkelser. Mammografi kan ofte gjennomføres med implantater, men ikke alltid. Da må det gjøres andre undersøkelser (f. eks. MR) hvis det er nødvendig. Kvinner som har fått forstørret brystene har ikke økt risiko for brystkreft sammenlignet med andre kvinner.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Det anbefales at man ikke røyker 2 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Sex. Etter ca. 4 uker har implantatene funnet sin form og posisjon og arrlinjen er sterkt nok til å tåle normal "belastning".

Silkonimplantat. Silikon består av grunnstoffene silisium (Si), oksygen (O) og hydrogen (H). Silisium er det nest vanligste grunnstoffet i jordskorpen. Oksygen og hydrogen finnes i vann. Silikon kan lages med forskjellig fasthet, alt fra hard til flytende. Brystinnleggene som bruke i dag er såkalte fjerde generasjons implantater. Dette betyr at de har blitt videreutviklet slik at risikoen for at det går hull på implantatet er liten. Som regel brukes implantater med fast innhold som holder seg innenfor kapselen dersom det likevel skulle skje en feil. Silikon fra et innlegg som lekker er ikke farlig, men normalt vil man likevel fjerne silikonen.

Sting. Det brukes sting som løser seg opp av seg selv.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 3-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.


Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpnigstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029