Kompetanse Tillit Resultat

Føflekker / solskader / arr

Huden er kroppens største organ. Den beskytter oss mot fysisk skade, er viktig for kroppens varmeregulering og hindrer at bakterier angriper oss. Forskjellige sykdommer kan ramme huden, og vi skal se nærmere på noen av disse som kan behandles kirurgisk. 


Hvis det er påvist kreftforandringer eller det er sterk mistanke eller risiko for dette vil man kunne få operasjonen dekket av det offentlige. Fastlegen din kan da henvise deg til behandlingssted med avtale eller til offentlig sykehus.


 

TIDL. AVD.SJEF
Plastisk kir. avd.
Rikshospitalet

FAGLIG
MEDARBEIDER

Tidsskrift for den
norske 
lege-
forening

Føflekker

Føflekker kan variere i størrelse fra små (1-2 millimeter) brune flekker i huden til "sopplignende" utvekster som dekker store deler av kroppen. Det er normalt å ha føflekker, og de aller aller fleste er helt ufarlige. Hvis man er urolig for en føflekk anbefales det lege-undersøkelse. Dette gjelder spesielt forandringer som er større enn 0,5 cm, har ujevn mørk farge og ujevn yttergrense.Hvis det er bekreftet eller mistanke om føflekkreft, malignt melanom, skal denne fjernes rask. Selv om det ikke er mistanke om kreft kan det være aktuelt å fjerne en føflekk, for eksempel om den sitter i ansiktet. Laserbehandling som bleker føflekker anbefales ikke fordi dette kan skjule kreftutvikling.


 

STOR ERFARING
i alle typer plastisk
kirurgi

TIDL. LEDER
Norsk Plastik-
kirurgisk forening

Sandvikaklinikken AS

Solskader

Seboreisk keratose. Disse kan lett forvekslet med føflekker, og kommer først og fremst hos eldre. De er brune og har ujevn overflate. Keratosen kan skrapes bort.

Solar (aktinisk) keratose. Som navnet sier er soleksponering en risikofaktor for å utvikle solare keratoser, og de kommer typisk i ansikt og i hodebunnen hos menn med lite hår. Solare keratoser kan ha forskjellig utseende, og for å stille diagnosen sikkert må det tas en vevsprøve, en biopsi. Ut fra svaret på vevsprøven kan flere behandlingsalternativer være aktuelle, for eksempel "lysbehandling", kryoterapi (frysebehandling) eller kirurgi.

Plateepithelcarcinom – SCC. På samme måte som BCC er risikoen for SCC økt hos de som er mye utsatt for sol. Det er ofte vanskelig å skille de to kreftformene fra hverandre uten å ta en vevsprøve. Huden kan være rød med små utvekster, sår eller andre forandringer. SCC skal behandles raskt og fjernes kirurgisk.


 

INTERN SAKKYNDIG
Norsk pasientskade
erstatning

DOKTORGRAD
Stor vitenskapelig
produksjon

Arr

Arrvev er det samme som bindevev som finnes overalt i kroppen blant annet i muskelsener. Det er kroppens "lim" og skadet vev erstattes med arrvev. Arr kan oppstå etter skader eller etter kirurgiske inngrep. Tidligere la ofte kirurgene (bortsett fra plasikkirurgene!) ikke så stor vekt på å få pen hudlukking. Dette kan ofte rettes på ved plastikkirurgisk teknikker. Kom gjerne innom klinikken for en vurdering.


 

Arr

Sandvikaklinikken mener:

Hvis du har hudforandringer du er i tvil om kan du ta dette opp med fastlegen eller hudlege. Hudleger kan bruke en spesiell lupe, et dermatoskop, som ofte gir en sikrere diagnose. Ved tvil er det som regel en god ide å ta en vevsprøve. I andre tilfeller ønsker legen bare å følge med over en viss tid, for eksempel 3-6 mnd.


Det kan da være fornuftig å ta fotografier og sjekke om "flekkene" har forandret seg.  Ved kirurgisk behandling vil det utseendemessige
resultatet som regel bli bedre hvis inngrepet utføres av en plastisk kirurg.


 

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpnigstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029