Kompetanse Tillit Resultat

Øyelokkoperasjon


En øyelokkoperasjon kan rette på "tunge øyelokk". Øyelokkene beskytter øynene og lukker seg "auto-matisk"  hvis en plutselig hendelse truer. De fordeler også tårevæske. Tårevæske hindrer at øyet tørres ut og ødelegges. Øyelokkene består av hud, m uskelvev, fettvev og slimhinne m.m.  Med alderen svekkes øvre og nedre øyelokk. I øvre øyelokk kan svekket hud henge ned og forstyrre synsfeltet. Det oppstår en skygge foran øynene, og man må man  bøye hodet bakover for å kunne lese. Hvis synsfeltet er mye forstyrret kan man få offentlig støtte til korrigerende øyelokkplastikk.Det kan setter krav om undersøkelse hos øyelege. Svekkelse av nedre øyelokk fører til at øyelokket ikke lenger ligger tett inn mot øyeeplet. Tårepunktet i nedre øyelokk klarer da ikke å suge opp tårevæske som normalt, og det oppstår økt tåreflod og irriterte øyne. Svekkelsen i øyelokket og øvre del av kinnet fører også til at mengden fettvev under øyet reduseres. Underskuddet på vev kan sees som mørke ringer under øynene.


 

TIDL. AVD.SJEF
Plastisk kir. avd.
Rikshospitalet

FAGLIG
MEDARBEIDER

Tidsskrift for den
norske 
lege-
forening

Øvre øyelokkplastikk

Operasjonen fjerner løs hud, muskulatur og fettvev og gjøres i lokalbedøvelse eller med tilskudd av smertestillende i en blodåre. Kirurgen måler opp og markerer hvor mye hud som er overflødig. Et belteformet hudparti som følger globallinjen fjernes. De vanligste måtene å fjerne huden er med bruk av skalpell eller laser. Bruk av laser gjør inngrepet teknisk lettere, men har ikke andre fordeler. Som regel fjernes også et (smalere) belte av muskelvev. Tidligere var det vanlig å fjerne en god del fettvev. Dette er man blitt mer tilbakeholden med fordi øyeområdet lett kan bli seende markert og "nakent" ut. Det er derfor nå vanligere å bare fjerne litt fett eller ikke fjerne fett i det hele tatt. Huden lukkes som regel med sting som fjernes etter 5-7 dager.


 

STOR ERFARING
i alle typer plastisk
kirurgi

TIDL. LEDER
Norsk Plastik-
kirurgisk forening

Sandvikaklinikken AS

Nedre øyelokkplastikk

Tradisjonell nedre øyelokkplastikk innebærer at det fjernes et smalt hudbelte rett under øyet og små fettposer som ligger i dypet. Hvis det fjernes for mye hud eller det oppstår blødning er det risiko for at kanten på øyelokket vippes utover og blir synlig. I tillegg kommer at fjerning av for mye fett kan gi øyet et "markant preg" og ikke de myke linjene vi ønsker. I økende grad har plastikkirurger derfor gått over til en teknikk hvor man går gjennom slimhinnen "bak" øyelokket og omfordeler fettet slik at mørke ringer forsvinner (transkonjunktival øyelokkoperasjon). Metoden kan også kombineres med at huden strammes opp, men det er begrenset hvor mye hud som trygt kan fjernes. Hvis det er underskudd på vev under øynene kan det være nyttig å bedre dette ved å bruke en filler, for eksempel Juvederm. Når øyelokkplastikk gjøres i kombinasjon med ansiktsløft kan kjemisk peel eller laserbehandling være aktuelt.


 

INTERN SAKKYNDIG
Norsk pasientskade
erstatning

DOKTORGRAD
Stor vitenskapelig
produksjon

Øyelokkoperasjon

Andre typer øyelokkoperasjon. Det er flere sykdommer som kan ramme øyelokkene. Tørre øyne kan skyldes at nedre øyelokk er svekket og er "vippet utover". Dette kan rettes ved å stramme op øyelokket. Ved svekket muskelfunksjon kan det ene øyel "henge" og hvis pupillen dekkes ser man dårligere. Dette kan også rettes på med kirurgi. Kom gjerne innom for en konsultasjon. Du er alltid velkommen til en undersøkelse på Sandvikaklinikken.


 

Poser under øynene

Sandvikaklinikken mener:

Forutsetningen for at øyelokkplastikk kan gjøres mest mulig sikkert er at øynene undersøkes grundig på forhånd. Dette gjøres på klinikken med flere målinger og god dokumentasjon. Vi legger stor vekt
på å få en jevn og naturlig globallinje 


og hos kvinner, et feminint preg på øyet. Erfaring fra pasienskadesaker har vært med å danne bakgrunn for å kunne gjøre nedre øyelokkplastikk med minst mulig risiko for komplikasjoner, spesielt at øyelokket ikke "vippes" ut.


 

Ofte stilte spørsmål:         

Arr etter øyelokkplastikk ligger helt opp mot øyelokkshårene og sees normalt ikke.

Bandasje. Hussnitt dekkes med smal (2 mm) hudfarget tap som fjernes samtidig som stingene.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen. Hud og tape må tørkes godt med en gang.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder "på nett" som er tatt før og etter øyelokkplastikk. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Normal rekonvalesenstid er 0-1 uke avhengig av arbeids-situasjon.

Kontroll. Stingene fjernes etter 5-7 dager. Sluttkontroll gjøres normalt etter 6 måneder. 


 

Komplikasjoner. Det er mange blodårer i øyelokkene, og det kan skje at øyet blir blått noen dager. Infeksjoner sees nesten ikke. Blødning eller fjerning av for mye hud i nedre øyelokk er en kjent komplikasjon som kan føre til at øyelokket "vippes" utover. Risikoen kan minimaliseres ved bruk av riktig metode og nøyaktig teknikk.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Vi anbefaler generelt ikke røyking i perioden to uker før og to uker etter en operasjon, men dette er ikke svært viktig ved isolert øyelokkplastikk.

Sting. fjernes etter 5-7 dager

Trening. Vi anbefaler at du venter 2 uker før trening.

Trygg kirurgi. VI praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.


Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpnigstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029