Kompetanse Tillit Resultat

Før, under og etter operasjonen

Før operasjonen

Vi legger stor vekt på at du er best mulig informert før en operasjon. Av og til kommer man på ting i ”siste liten”. Du kan da bare ringe oss eller sende sms. Ved siste besøk på klinikken får du får et kontaktnummer som et tilgjengelig 24/7. Det er også helt vanlig å være anspent siste dag før du skal til oss. Som jeg håper du har fått forståelse av er vi et meget erfarent team som vil ta best mulig vare på deg. Vi har aldri hatt noen uhell eller større komplikasjoner og har helt moderne utstyr og følger alle sikkerhetsregler. Vi har blant annet 


investert i nødstrøm og har back-up for alle viktige funksjoner. Det er gunstig om du er i god form før inngrepet. Hvis du skulle bli forkjølet eller syk på annen måte må du ta kontakt så fort som mulig.Vi anbefaler at røykere tar et opphold 2 uker før og etter operasjonen ved større inngrep. Dette er spesielt viktig ved bukplastikk hvor røyking øker risikoen for komplika- sjoner sterkt. Hvis du skal ha mer smertestillende enn lokalbedøvelse (sedasjon eller narkose) MÅ du faste fra midnatt hvis ikke annet er avtalt. Dette gjelder både mat og væske.


Før operasjonen - forts.


Medisiner
du bruker fast kan som regel tas som vanlig operasjonsdagen med et lite glass vann. Vi går gjennom medisinene dine på klinikken og tilpasser disse. Som regel skal man holde opp med medisiner som inneholder asetylsalisylsyre (Albyl, Dispril, Globoid og andre) i en uke.

Betennelsesdempende medisiner
(”NSAID-medisner” som Ibux, Voltaren, Naprosyn m.fl.) skal ikke tas de siste 3 dagene før operasjonen fordi de øker blødningsfaren. Det samme gjelder naturmedisin som ginseng, solhatt, e-vitamin og hvitløk. P-piller kan du ofte fortsette med bortsett fra om du har økt risiko for


blodpropp (tidligere blodpropp, overvekt, alder over 40 år) og skal gjennom store inngrep.  Hvis det er avtalt mer omfattende bedøvelse enn lokalbedøvelse (sedasjon, narkose) må du ha noen som kan følge deg hjem og noen som kan overnatte hos deg. Vi ringer deg alltid samme kveld og sjekker at alt står bra til. Kvelden før du kommer og på morgenen operasjons- dagen skal du dusje med såpe og vaske håret. Du må ikke ha på kremer etterpå. Ta med lett tøy med knepping foran. Du vil få låne en ren badekåpe hos oss. Smykker, verdisaker og kontanter anbefales ikke tatt med.


Under operasjonen

Ved små inngrep i lokalbedøvelse er vi 1 eller 2 personer. Vi vasker området som skal opereres og dekker huden rundt med steril duk. Du får deretter lokalbedøvelse som vi legger stor vekt på å sette slik at det gjør minst mulig vondt. Inngrepet gjennomføres, og etter at huden lukkes setter vi på en bandasje. Du får resept på eventuelle smertestillende medisiner og kan dra hjem rett etterpå.

Ved større inngrep er vi normalt et team på 4 personer som tar hånd om deg, operatør, operasjonssykepleier og anestesipersonell. Etter at du er kommer inn på operasjonsstua får du lagt inn et lite ”rør” (en venflon) i en blodåre i armen slik at du kan få nødvendige medisiner og væske. 


 


Ved langvarige operasjoner legges det inn et plastrør til urinblæren – blærekateter. Du får alltid lokalbedøvelse. Annen bedøvelse settes gjennom veneflonen, såkalt TIVA-bedøvelse. Dette er en type medisiner som gir søvn og smertelindring og hvor man nesten aldri har plager av betydning (kvalme, slapphet) etter inngrepet. Vi vasker operasjonsområdet med et desinfeksjonsmiddel som dreper bakterier, og operasjonen kan starte. Hvis du er våken setter vi lokalbedøvelse. Ved avslutning av inngrepet dekker vi hudsnittene med kirurgisk tape og setter eventuelt på en bandasje utenpå. Du kjøres deretter inn i oppvåkningsrommet.


Etter operasjonen

På oppvåkningsrommet får du tilbud om drikke og et lett måltid hvis du er sulten. Vi setter et lite ”overvåknings-instrument” på en finger som måler puls og hvor mye surstoff (oksygen) det er i blodet. Du får også smertestillende medisiner hvis du har behov for dette. Vi vil se innom deg jevnlig å høre at alt står bra til. Når du føler deg i form til det kan du dra hjem. Hvis du har fått TIVA-bedøvelse må du ha noen som henter deg og noen som kan være hos deg første natt. Du får kirurgens telefonnummer slik at du kan ringe uansett når på døgnet det måtte være. Vi anbefaler å heller ta en telefonsamtale for mye enn en for lite. Du vil ha fått eller få resept på eventuelle (smertestillende) medisiner. Første kontroll avtales også. Hvis det er lagt inn dren (plastrør som fjerner blod fra operasjonsområdet) gjøres avtale om stell og fjerning. Vi anbefaler at hudsnittene tapes med kirurgisk tape i 2-12 uker. Du får nærmere info om detter. Vi anbefaler også å unngå sol på arrene det første året. På solutsatte hudområder kan dette gjøres med bruk av kirurgisk tape eller ”solbeskyttelse” med høy faktor (30 eller høyere). Hvis du har behov for sykemelding får du dette. Se "Ofte stilte spørmål" for operasjonen du ønsker for å se vanlig sykemeldingsperiode.


Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpnigstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029