Kompetanse Tillit Resultat

  Velkommen til
  Sandvikaklinikken!

Brystløft
Brystvorter


Brystreduksjon

Brystene øker i størrelse i puberteten og ved graviditet på grunn av hormonforandringer. Etter avsluttet ammeperiode reduseres størrelsen, men ofte blir brystene varig større en før. Store bryster er tunge og kan belaste skjelett og muskulatur i nakke og skuldre. Belastningen og føre til smerter. Huden under brystvorten kan gni mot huden på magen. Rød hud og irritasjon er tegn på dette. I verste fall infeksjon. Hvis man har slike plager og det må fjernes 500 gram eller mer fra hvert bryst betales brystreduksjonen av det offentlige. Det er vist i vitenskapelig studier at brystreduksjon forbedrer livskvaliteten og plager fra tunge bryst.

"Lollipop" - brystreduksjon

Som regel gjøres operasjonen i narkose, dvs. at man sover. Når du kommer markeres først hvor høyt brystvorten skal heves og huden som skal fjernes. Først settes kokalbedøvelse. Det legges et hudsnitt rundt brystvorten. Så legges snittet som bestemmer brystvortens nye posisjon. Hudsnittene er markert med rødt på figurer. Huden som ligger i det mørkt markerte området fjernes.

Fjerning av brystvev

Reduksjonen gjøres ved at det fjernes brystet i området hvor huden er fjernet og over brystmuskelen. Som regel fettsuges det på siden. Fettsuging gjøres for å få en pen overgang til ikke-opererte områder. Vevet som fjernes sendes inn til mikroskopisk undersøkelse for å sikre at alt er normalt. Brystvevet formes og syes med sting som løser seg opp av seg selv. Huden kan deretter lukkes med samme type tråd. Hvis det er mye vev som må fjernes er det ofte nødvendig å "rynke" huden under brystvorten. Hvis ikke, blir avstanden ned til folden under brystet for lang. Rynkene blir borte i løpet av 3 - 6 måneder.

Lollipop - metoden har de korteste arrene, rundt brystvorten og et lodrett arr under brystvorten. Sårene tapes med brun kirurgisk tape og det legges en hvit bandasje utenpå denne.

"Anker" - brystreduksjon

Opptegningen ligner lpå et anker og gjør det mulig å fjerne mer hud enn ved "Lollipop" - metoden. Dette kan være nødvendig hvis det er mye som skal fjernes. Når huden er fjernet løsnes brystvorten på samme måte og syes fast i sin nye løftede plassering. Det fjernes brystvev i områdene hvor huden er borte. Det gjøres også som regel fettsuging i flankene. Vevet som fjernes sendes inn til mikroskopisk undersøkelse for å sikre at alt er normalt. Brystvevet syes sammen og huden lukkes som regel i to lag med sting som løser seg opp av seg selv. Arrene rundt brystvorten og det vertikale arret under er likt som ved "lollipop"-løft, men i tillegg kommer et arr under brystet. Dette ligger nøyaktig i brystfuren og er normalt ikke synlig. Operasjonen avsluttes med taping og bandasje som beskrevet over.

Undersøkelse før en operasjon

Ved konsultasjonen går vi gjennom din helsetilstand, tidligere operasjoner, medisiner, allergier m.m. Brystene undersøkes, og vi sjekker for "kuler". Ved uventede funn får du henvisning til mammografi. Mammografi er en røntgenundersøkelse der man se om det er begynnende kreftforandringer  For de fleste er det ikke nødvendig å gjøre mammografi før et brystinngrep. Hvis man har slektsbelastning eller begynner å nærme seg 40 år kan det være en god ide uansett.

Brystløft
Lollipop - hud som fjernes
Brystløft ankermetode
Anker - metode

Forberedelse til operasjon

Røyking må unngås i minimum 2 uker før og to uker etter inngrepet. Før operasjonen skal man faste (ikke spise eller drikke) i 6 timer. Faste medisiner tas med et halvt glass vann 2 timer før inngrepet (eller tidligere). Kvelden før og samme morgen som operasjonen skal man dusje.  Ansikt (ikke håret), hals og resten av kroppen vaskes med en bakteriehindrende såpe. Hibiscrub (500 ml, 40 mg/ml) kjøpes på apotek. Når du kommer får du medisiner og en samtale med kirurg og anestesilege. Du må også ha med deg en sports-bh som gir støtte for brystene. Det er ikke nødvendig å kjøpe de dyreste. Det viktige er at den gir god støtte.

Narkose - Sikkerhet

Vi gjør operasjonen i narkose fordi det gir minst plager og er sikrest. Det kan også gjøres i såkalt sedasjon hvor man er våken. Dette anbefales normalt ikke. Medisiner gis med elektronisk pumper til en blodåre. Man får et smertestillende stoff og et som gir søvn. Anestesien som brukes i dag (TIVA, total intravenøs anestesi) forsvinner raskt ut av kroppen.  Man våkner raskt og har lite plager. Anestesiapparat og øvrig utstyr er av seneste modeller.

Safe Surgery

Vi praktiserer Safe Surgery. Dette er et sett av sikkerhetsregler som skal sørge for at ingenting går galt. I motsetning til mange klinikker er anestesilegen vår til stede på operasjonsstuen hele tiden. Sammen med  anestesisykepleier overvåkes pasienten kontinuerlig.  Etter narkosen kommer man i seng på et post-operativt rom. Her får du tilbud om lett mat/drikke.  Cirka 1 time senere er man på bena igjen og kan dra hjem. Du får alltid telefonnummeret til kirurgen. Hvis det skulle oppstå noe du lurer på kan du ringe natt og dag.

Anker-type brystreduksjon
Anker-type brystreduksjon
AvdSjef

Etter operasjonen

Når du drar hjem får du med deg smertestillende medisiner. Du må regne med noe smerter etter brystreduksjon, mest første døgn. Etter 2 dager kan den hvite tapen. fjernes. Den hudfarget tapen skal sitte. Dusjen må være kort for at tapen ikke løsner. Vi anbefaler at du tørker tapen med en hårføner. Den første uken skal du bruke sports-bh døgnet rundt. Vi anbefaler å sover på rygg eller på siden. Sports-bh anbefales på dagtid i enda 3-4 uker. Unngå tungt fysisk arbeid de første 2-3 ukene. Det er ikke skadelig å ha armene over skuldernivå så lenge det er kortvarig og ikke gjør vondt. Selve operasjonen tar 2-3 timer. Du må regne med å være på klinikken i ca. 5 timer.

Komplikasjoner

Blødning og infeksjon er kjente komplikasjoner til alle inngrep. Under operasjonen kuttes blodårer, og disse stenges som regel med en "elektrisk penn" (diatermi). Likevel kan man aldri garantere 100% at et blodkar ikke åpner seg igjen. Den største risikoen for blødning det første døgnet. Ved blødning hovner brystet opp og føles sprengt og vondt. Kirurgen må da se på det. Hvis blødningen ikke er stor kan det være nok med en fast bandasje. Ved større blødning kan det være nødvendig å åpne og tømme blodet.

Infeksjon

Infeksjon skyldes bakterier (oftest stafylokokker og streptokokker), og vi har et omfattende regime for å unngå dette under operasjonen. Når huden lukkes blir det strekk på den og blodtilførselen blir mindre. Dette øker risikoen for infeksjon og vevsdød (nekrose). Infeksjon merkes ved at huden blir rød og smertefull. Senere blir tapen fuktig. Hvis man får mistanke om infeksjon må man kontakte kirurgen med en gang. Ved mistanke om dette tas en bakterieprøve, og det startes med antibiotikabehandling.

NPKF
Kvalifikasjoner

Kontroll

Du blir oppringt dagen etter operasjonen. Første kontroll er etter ca. 1 uke. For å få pene arr anbefaler vi å tape sårene i 2-3 måneder. Tape kan kjøpet på apotek (Micropore eller Scanpore). Senere kontroller ved 3 og 6 måneder.

Sykmelding

Det er vanlig med to ukers sykemelding etter brystredsksjon.

Trening

Man kan starte å løpe og drive aktivitet som ikke belaster armene etter ca. 2 uker. Vekttrening og tunge løft bør man vente i minimum 3 - 4 uker. med.

Følelse i brystene

Følelsen i brystene blir ofte noe nedsatt rett etter operasjonen. Dette bedrer seg over noen måneder, men ikke alltid til det den var før.

Amming

Hvis man få barn og skal amme er det et flertall som klarer dette etter brystreduksjon, men ikke alle.

Hvorfor velge Sandvikaklinikken?

Det er ingen få eller ingen andre norske klinikker med tilsvarende kvalifisert kirurg. Tidligere stillinger som avdelingsleder ved Rikshospitalet og leder for Norsk plastikkirurgisk forening viser anerkjennelse fra det plastikkirurgiske fagmiljøet og inngående kjennskap til faget og de operative prosedyrene. Hvis du velger Sandvikalinikken garanterer vi deg behandling av første klasse.

Operasjonsstue
Fra Sandvikaklinikken
Fra Sandvikaklinikken
Fra Sandvikaklinikken

Ofte stilte spørsmål:         

Amming. Som regel går det fint å amme etter brystreduksjon.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Den hvite bandasjen over fjernes etter 2 dager. Du kan nå dusje.

Bh. Kjøp en vanlig godt ettersittinde sports-bh. 

Brystkreft. Vi anbefaler alle å gjøre mammografi før inngrepet. Vevet som fjernes blir alltid sendt inn til undersøkelse i mikroskop (histologi). Det er ingenting som tyder på at risikoen for brystkreft er økt etter brystreduksjon.

Dren er plastrør som legges inn i operasjonssåret for å lede bort blod og vevsvæske. Som regel brukes ikke dren.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen etter fjerning av den hvite bandasjen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Rett etter operasjonen er følelsen i brystvortene og brysthuden redusert. Følelsen kommer som regel tilbake i løpet av det første året, men det er ikke sikkert den blir like god som før.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder ”på nett” som er tatt før og etter brystreduksjon. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Du reiser samme dag som inngrepet og får med deg smertestillende medisiner. Som regel er det sår og ømt de første 4-5 dagene.

Kontroll.Kontroller avtales normalt etter 2 dager og etter ca. 1 uke. Deretter sluttkontroll etter 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis ikke ofte, men kan ikke 100 % utelukkes. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Livskvalitet. Undersøkelser har vist at brystreduksjon bedrer pasienters livskvalitet.

Mammografi og andre brystundersøkelser. Som regel går dette greit, men i noen tilfeller kan det dannes arrvev etter operasjonen som kan gjøre at det er nødvendig med mer avansert kontroll, for eksempel ultralyd eller MR-undersøkelse.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Man må ikke røyke i minimum 2 uker før og 2 uker etter operasjonen.

Sting. Ved brystreduksjon brukes det vanligvis sting som løser seg opp av seg selv.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 3-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029