ØØ-L
ØØ-M
ØØ-S

Tunge øyelokk

v/ Sandvikaklinikken

Øyelokkoperasjon i Bærum

Sliter du med «tunge øyelokk» eller poser under øynene? Vi i Sandvikaklinikken vil gi deg en øyelokkoperasjon som fjerner den løse huden og overskuddsfettet. Øyelokkene består av blant annet av hud, fettvev, muskelvev og slimhinne, og med alderen vil øvre og nedre øyelokk bli svekket. I det øvre øyelokket kan svekket hud henge ned foran øynene og forstyrre synet. Dersom nedre øyelokk blir svekket ligger ikke øyelokket lenger tett inn mot øyeeplet, hvor resultatet kan bli ringer under øynene, irriterte øyne eller økt tåreflod. Men med en øyelokkoperasjon hos Sandvikaklinikken vil du kvitt disse plagene.
Hos Sandvikaklinikken gjennomføres øyelokkoperasjon av øvre øyelokk med lokalbedøvelse, og overskuddshud og noe muskel og fettvev fjernes. Ved operasjon av nedre øyelokk finnes det flere metoder, men vanligvis lages det et lite snitt under øyelokkshårene og det fjernes små hud/muskelstykker. Fettransplantasjon kombineres ofte med denne operasjonen, hvor det hentes fett fra magen eller låret slik at vevet blir jevnet ut. Vi kan også jevne ut nedre øyelokk ved hjelp av laser eller kjemisk peeling.

Hvem er aktuell for øyelokkplastikk?

Øvre øye øyelokkplastikk gjøres oftest fordi tunge øyelokk kan gi et "trett" utseende. Når huden blir slappere endres øyelokket. Ofte blir den naturlige linjen rett over øyehårene ("globallinjen") ikke lenger jevn, men henger ned, spesielt over den ytre del av øyet. Kroppen vi automatisk prøve å åpne øyet og trekke pannen oppover. Dette fører til furer i pannen og kan gi muskelspenning og hodepine. Etterhvert kan øyelokket bli så tungt at synsfeltet blir mindre og vi må tippe hodet bakover for å se godt.

Det nedre øyelokket svekkes også med alderen . Dette gir mørke ringer og furer under øynene. I uttalte tilfeller ligger ikke lenger øyelokket mot selv øyet og baksiden av øyelokket sees som en rødt blank stripe under øyet. Dette kan også gir tåreflod fordi tårevæsken som dannes i øvre øyelokk ikke tas opp som normalt. Dette er vanligst i høy alder, og for de fleste av oss er det et "trett" utseende vi ønsker å gjøre noe med.

Årsaken til svekkelse av vevet i øvre og nedre øyelokk er dels naturlige alderforandringer, men det er også en arvelig komponent. I noen familier ser vi at tunge øyelokk kommer tidligere enn hos andre.

Undersøkelse før en operasjon

Før en operasjons vil høre litt om helsen din og eventuelle medisiner du bruker. Bruker du blodfortynnende medisiner må disse normalt stoppes eller reduseres.  Hvis du har plager med øynene vil vi også gå gjennom disse. Ved spørsmål om øvre øvre øyelokkplastikk er det viktig å finne ut av om årsaken til tunge øyelokk er at pannen og øyebryn har "falt ned". Hvis øyebrynene sitter lavere enn normalt vil dette påvirke øyelokkene, og da er det ofte bedre å løfte pannen enn å bare operere øyelokkene. Vi sjekker samtidig at øyets lukkemuskel fungerer som den skal og sjekker at øyelokkene ligger godt an mot selve øyet. Det siste er spesielt viktig ved nedre øyelokkplastikk fordi øyelokket ellers kan bli "vrengt" utover.

Øye-anat-2022
Øye-overskudd-2022

Øvre øyelokkoperasjon / plastikk

Operasjonen foregår i lokaldebøvelse og ofte med tillegg av smertestillende i en blodåre - sedasjon, se nedenfor. Målet for inngrepet er å fjerne overskuddshud og noe muskel og fettvev. Vi begynner først med å markere med en tusjpenn hvor mye hud som skal fjernes (markert med rødt på figur). Hvor mye som skal fjernes bestemmes ut fra den enkelte person.

Det er ofte litt forskjellg på høyre og venstre side og det tar vi hensyn til. Nøyaktig opptegning er viktig fordi fjerning av for mye hud kan gjøre at øyet forandrer fasong og blir vanskelig å lukke. Deretter settes lokalbedøvelse og et belteformet hudområde løsnes fra øyets ringmuskel som ligger rett under. Vi tar så bort en ca. 4 millimeter bred muskelstripe. vi kommer da inn på øyets fettputer.

Med årene svekkes disse og fører til at øyelokket buler utover og globallinjen forstyrres. Vi fjerner noe av fettvevet, men ikke alt fordi dette gjør at øyet får et hult utseende. Alle blodkar tettes med en elektrisk penn (diatermi) og øyehuden lukkes. Dette kan gjøres med sting som løser seg opp av seg selv eller sting som fjernes etter 5-7 dager.

Fordelen med å bruke sting som løser seg selv opp er at da slipper man fjerning, men arrlinjen blir ofte litt rød i lengre tid. Til slutt setter vi på en medisinsk tape som fjernes etter en uke. Operasjonen avsluttes med det det legges på kalde kjølebrille i 10 minutter. Disse reduserer risikoen for blødning og blåmerker i huden. Hos 

 

Øye-inc-2022
Øye-ble-fett-2022

Nedre øyelokkoperasjon / plastikk

Det fins en rekke metoder for nedre øyelokk. Før var det vanlig å fjerne en god del hud under og langs den ytre kanten av øyet. Man fjernet også muskelvev og fett. Det var risiko for at nedre øyelokk ble vippet utover øyet bli ofte litt hult på undersiden. Metoden brukes derfor bare til noen få i dag med spesielt mye hudoverskudd. Den vanligst formen i dag er at det lages et kort snitt rett under øyelokkshårene og fjernes et smalt hud/muskelstykker (3-4 mm bredt).

Gjennom dette går man ned til fettputen og beinkanten. Bindevevet løsnes og lite ingen fettmengder fjernes. Fettet fordeles i stedenfor utover og jevnet ut huden over. Hvis det ikke er hud som trengs fjernes går man inn bak nedre øyelokk og det blir ingen arr i det hele tatt.

Denne operasjonsmetoden kombineres ofte med fettransplantasjon der det settes litt av eget fettvev (som hentes fra magen eller innsiden av låret) for å jevne ut vevet. Huden over nedre øyelokk kan også jevnes ut med kjemisk peeling eller laser. Hva som passer for deg kan vi si etter å ha sette på deg. Etter nøye tetting av blodårene sys huden igjen med sting som løses opp av seg selv eller som fjernes etter 5-7 dager.

Øye-inc-infe-2022
Cred2022

Andre øyelokksoperasjoner

Hos noen kan øyelokkes fasong eller stilling være forandret. Da kan dette rettes samtidig med en øvre eller nedre øyelokkplastikk. Deler av øyelokket kan for eksemples høynes med bruk av oppstrmming (med tåder), en pexi. Tørre øyne kan skyldes at nedre øyelokk er svekket og er "vippet utover". Dette kan rettes ved å stramme opp øyelokket. Ved svekket funksjon av muskelen som hever øyelokket kan et eller begge øyelokk henge for langt ned og øyeåpningen reduseres. Hvis de er uttalt kan pupillen dekkes med redusert syn. Hevemskelen kan da strammes opp ved hjelp av en "ptose"-operasjon

Komplikasjoner

Det er ikke helt uvanlig at man får litt blåmerker under øynene den først uken etter en operasjon. Selv om vi tetter alle blodkar nøye, er det et blodrikt område vi opererer i og små kar kan begynne å blø. Infeksjon er som ved alle operasjoner en viss fare. Risikoen for infeksjon er svært liten ved denne type inngrep, og vi har heldigvis aldri hatt dette ved Sandvikaklinikken.

Hvis man merker at det blir vondt, rødt eller at tapen blir fuktig må man ta kontakt med kirurgen umiddelbart. Ved Sansdvikakliniken får du kirurgens telefonnummer som er tilgjengelig 24/7. Det er viktig å ikke fjerne for mye hud. Fjernes for mye kan det bli vanskelig å lukke øynene. Det er derfor bedre å ta litt for lite enn for mye. Mellom 1 av 5 og 1 av 10 trenger en liten korreksjon der vi tar litt mer hud i etterkant. Dette er en liten operasjon som bare tar noen få minutter.

 

Etter lang til i tenkeboksen gjorde jeg dette. Ser ikke trøtt ut lengre og er kjempefornøyd.

Eva, sykepleier

Måtte gjøre ta litt mer hud etter den første operasjonen, men resultatet kunne ikke blitt bedre. Takk til dere alle.

Ønsker ikke navnet tatt med men bruk gjerne anbefalingen.

Var ikke fornøyd etter operasjon på annen klinikk for 6 år siden. Nå ser alt flott ut.

Sykmelding

Man får normalt ikke sykemelding ved øyelokkoperasjon. Der man i en jobb der man har kundekontakt anbefaler vi å være borte fra jobben i 5-7 dager.

Trening

Vi anbefaler ikke hard trening de første 14 dagene på grunn av faren for blødning.

Smerter

De fleste operasjonene gjøres i såkalt sedasjon. Da får man smertestillende i en blodåre i tillegg til lokalbedøvelse. Etter operasjonen har man som regel lite vondt. Du får med deg smertestillende ved avreise.

Forbedredelse til operasjon

Vi anvbefaler å vaske ansiktet med en desinfiserende såpe (Hibiscrub) kvelden før og samme morgen. Skal inngrepet gjøres i sedasjon må man faste (ikke spise eller drikke) i 6 timer før operasjonen

Garanti

Hvis korreksjoner mot formoding er nødvendig gjør vi dette kostnadsfritt det først året. Sandvikaklinikken har også garanti gjennom Norsk pasientskadeerstatning.

Øyelokkoperasjon av beste kvalitet

Hos Sandvikaklinikken er øyelokkoperasjon en av våre spesialiteter. Av oss får du garanti, slik at dersom korreksjoner mot formodning skulle være nødvendig utfører vi dette kostnadsfritt. Vi har også garanti gjennom Norsk pasientskadeerstatning. Vi kan garantere en øyelokkoperasjon av øverste klasse, utført av Norges ledende kirurger med høy kunnskap.
Dersom du lurer på noe rundt øyelokkoperasjon eller har andre spørsmål, kontakt oss gjerne på e-post eller ring oss på telefon. Vi garanterer deg en operasjon av beste kvalitet.

Ofte stilte spørsmål:         

Ofte stilte spørsmål:         

Arr etter både øvre og nedre øyelokkplastikk legges i naturlige hudfolder og sees normalt ikke når det er gått noen uker.

Bandasje. Hussnitt dekkes med smal (2 mm) hudfarget tap som fjernes samtidig som eventuelle stingen.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen. Hud og tape må tørkes godt med en gang.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder "på nett" som er tatt før og etter øyelokkplastikk. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Normal rekonvalesenstid er 0-1 uke avhengig av arbeids-situasjon.

Kontroll. Stingene fjernes etter 5-7 dager. Sluttkontroll gjøres normalt etter 6 måneder. 

Komplikasjoner. Det er mange blodårer i øyelokkene, og det kan skje at øyet blir blått noen dager. Infeksjoner sees nesten ikke. Blødning eller fjerning av for mye hud i nedre øyelokk er en kjent komplikasjon som kan føre til at øyelokket "vippes" utover. Risikoen kan minimaliseres ved bruk av riktig metode og nøyaktig teknikk.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Vi anbefaler generelt ikke røyking i perioden to uker før og to uker etter en operasjon, men dette er ikke svært viktig ved isolert øyelokkplastikk.

Sting. fjernes etter 5-7 dager

Trening. Vi anbefaler at du venter 2 uker før trening.

Trygg kirurgi. VI praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029