Brystforstørrelse
Brystforstørrelse
Brystforstørrelse

Silikonpupper

v/ Sandvikaklinikken

Brystforstørrelse med implantater, ofte kalt "silikonpupper", har blitt stadig vanligere i Norge og vestlige land de siste 10 årene. Dette skyldes bl.a. økt fokus på  kvinners velvære  og en bedret økonomisk situasjon for den enkelte. Før et slikt inngrep vil vi ta  deg inn til en grundig samtale og undersøkelse. Vår  erfaring er at  de som blir mest fornøyd med brystforstørrelse  har vurdert  dette grundig  over tid og  diskutert det  med eventuell  partner  eller andre nærstående
Forutsetninger:  For  å kunne en brystforstørrelse skal man være over 18 år og helst over 20 år gammel. Hvis man har ammet må det ha  gått minimum 6 måneder siden ammingen ble avsluttet. Spesielt store implantater fører til at brysthuden strekkes, og det naturlige bryst-vevet skrumper.

Slike proteser legges ikke inn på Sandvikaklinikken. Vi vil alltid sjekke at det ikke er kuler i brystet ditt før operasjon. Er det tvil om alt er som det skal vil du bli viderehenvist til undersøkelse. Hvis du gjort mammografi relativt nylig er det en fordel, men det som regel er ikke nødvendig.



Offentilig ansvar. 
Ved medfødt manglende brystutvikling, stor ulikhet mellom brystene eller "traktbryst" får man normalt dekket operasjonen av det offentlige og du kan henvises til offentlig sykehus av din fastlege. Det er da ingen 18 års grense.

Du bør sikre deg at produsenten av implantatene gir livstidsgaranti. Spør klinikken om dette! Fra mitt arbeid i Norsk Pasients-kadeerstatning vet jeg at det ikke er uvanlig at man blir misfornøyd med størrelsen på implantatene som blir lagt inn. Jeg vil advare mot for store (og dermed tunge) implantater fordi de ofte strekker brysthuden og fører til hengende unaturlige bryst med årene. Det er også viktig å diskuterer fordeler og ulemper med runde og dråpeformede brystinnlegg. Oppsøk gjerne flere klinikker for å sikre deg at du får best mulig informasjon. Se også siden Brystforstørrelse for mer utfyllende informasjon og bruk eget fettvev til brystforstørrelse.

Silikonpupper

Brystforstørrelse og brystrekonstruksjon (etter fjerning av bryst) gjøres som regel ved at det legges inn et silikonimplantat. Slike brystinnlegg har et tett ytre lag (skall) og en mykere kjerne (omtrent som gelé). Implantatene som benyttes ved Sandvikaklinikken lages av Allergan som kan spore produktene tilbake til 1976 (lenger enn alle andre produsenter) og gir livstidsgaranti på sine innlegg.

Kirurgi

Implantatene legges hyppigst inn gjennom et snitt som blir liggende under brystet, i brystfuren. De kan også legges inn "gjennom brystvorten". Det lages et 4-5 cm langt snitt i huden. Operasjonen kan gjøres i lokalbedøvelse pluss smertestillende (sedasjon) eller narkose (sovende). Avhengig av hvor mye underhudsvev (fett) det er i brystveggen bestemmes det om implantatene plasseres under brystkjertelen eller et lag dypere – under brystmuskelen (som ligger under kjertelen). Ved å legge brystinnleggene dypt (under muskelen) kjennes de bløtere, og risikoen for synlige bølger i huden reduseres. Som regel gis en engangsdose antibioika i tilknytning til inngrepet. Operasjonssåret lukket med tråd som løser seg opp selv og det settes på tape og bandasjeres.

Brystforstørrelse runde implantater
Runde implantater
Brystforstørrelse anatomiske implantater
Anatomiske implantater

Ofte stilte spørsmål:         

Ofte stilte spørsmål:         

Amerikanske retningslinjer. Implantater med silikoninnhold har bare kunnet brukes i USA for brystrekonstruksjon (for eksempel etter kreftoperasjoner). Ny dokumentasjon som viser at implantatene er sikre og ufarlige gjorde at protesene ble godkjent også for brystforstørrelse i 2013.

Amming. Det er ikke påvist noen form for helseskade hos barn som ammes fra kvinner med brystinnlegg. Dette kan altså gjøres trygt. I noen tilfeller kan kvinnen oppleve noe mer melkespreng og det er rapportert litt høyere risiko for kapseldannelse rundt implantatet.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Det legges så på en bandasje som du beholder til du kommer til kontroll, normalt 2 dager etter operasjonen. Ta da med en god sports-bh.

Bh. Pass på å få en passende bh etter brystforstørrelse. Det kan være en god ide å få hjelp av i en butikk med god kompetanse. Siden bryststørrelsen er økt kan det være riktig å finne bh med litt ekstra støtte.

Cup. Det finnes dessverre ingen standard for bh-cupstørrelse. Det er forskjeller fra produsent til produsent. Hva dette betyr i forhold til protesestørrelse vil vi gå gjennom med deg på klinikken.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Hudfølelsen kan bli litt nedsatt rett etter operasjonen, men dette er ikke permanent.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder "på nett" som er tatt før og etter en brystforstørrende operasjon. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Garanti. Sandvikaklinikken gir garanti på alle inngrep. Ingen har mer omfattende garanti enn oss, og vi går gjennom dette sammen med deg i detalj.

Implantat. Det finnes en rekke produsenter av brystimplantater. Vi vil råde deg til å be om innlegg som har livstidsgaranti. På Sandvikaklinikken brukes bare implantater fra Allergan og Mentor som er de produsentene som har vært lengst på markedet.

Jobb. Normal rekonvalesenstid er ca. 1 uke.

Kapsel. Når det settes inn et brystinnlegg dannes det et slags arr rundt denne. Dette er som en ytre kapsel som omslutter innlegget og er normalt tynn. 

I sjeldne tilfeller danner kroppen en tykkere bindevevskapsel. Innlegget kan da følges hardt, og det kan bli nødvendig å operere.

Kontroll. Kontroller avtales normal etter 2, 7 og 14 dager. Deretter sluttkontroll etter 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis sjeldent, men kan ikke 100 % utelukkes. Du får derfor informasjon om disse og andre problemstillinger som kapseldannelse og implantatsvikt. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Mammografi og andre brystundersøkelser. Klinisk brystundersøkelse der en kjenner på kjertelen med hendene er ikke noe problem med brystinnlegg. Er brystet forstørret med fettvev kan det dannes klumper som gjør at det må gjøres ekstra undersøkelser. Mammografi kan ofte gjennomføres med implantater, men ikke alltid. Da må det gjøres andre undersøkelser (f. eks. MR) hvis det er nødvendig. Kvinner som har fått forstørret brystene har ikke økt risiko for brystkreft sammenlignet med andre kvinner.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Det anbefales at man ikke røyker 2 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Sex. Etter ca. 4 uker har implantatene funnet sin form og posisjon og arrlinjen er sterkt nok til å tåle normal "belastning".

Silkonimplantat. Silikon består av grunnstoffene silisium (Si), oksygen (O) og hydrogen (H). Silisium er det nest vanligste grunnstoffet i jordskorpen. Oksygen og hydrogen finnes i vann. Silikon kan lages med forskjellig fasthet, alt fra hard til flytende. Brystinnleggene som bruke i dag er såkalte fjerde og femte generasjons implantater. Dette betyr at de har blitt videreutviklet slik at risikoen for at det går hull på implantatet er liten. Som regel brukes implantater med fast innhold som holder seg innenfor kapselen dersom det likevel skulle skje en feil. Silikon fra et innlegg som lekker er ikke farlig, men normalt vil man likevel fjerne silikonen.

Sting. Det brukes sting som løser seg opp av seg selv.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 3-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Sandvikaklinikken

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029