Komplikasjoner

Blødning og infeksjon er kjente komplikasjoner til alle inngrep. Under operasjonen kuttes blodårer. Disse stenges med en "elektrisk penn" (diatermi). Likevel kan man aldri garantere 100% at et blodkar ikke åpner seg igjen. Det er størst risiko for blødning det første døgnet. Hvis det oppstår en blødning hovner brystet opp og føles sprengt og vondt. Kirurgen må da se på det. Hvis blødningen ikke er stor kan det være nok med en fast bandasje. Ved større blødning kan det være nødvendig å åpne og tømme blodet.

Infeksjon

Infeksjon ved innsetting av brystproteser er heldigvis sjeldent. Betennelsen skyldes bakterier (oftest stafylokokker og streptokokker), Vi har et omfattende regime for å unngå dette. På Sandvikaklinikken har vi heldigvis aldri hatt infeksjon. Infeksjon merkes ved at huden blir rød og smertefull. Senere blir tapen fuktig. Hvis man får mistanke om infeksjon må kirurgen kontaktes. Antibiotika kan hjelpe, men som regel må implantatet fjernes. Dessverre kan nytt implantat ikke settes inn før etter 3-6 måneder.

Kapsel

Kapsel-dannelse betyr at det danner seg et tykkere arr enn normalt rundt implantatet. Normalt er arret helt tynt. Tykkere arr kan føre til at brystene  kjennes harde. Fasongen kan også endres. Hvorfor dette skjer vet vi ikke sikkert. Kanskje skyldes det bakterier som irriterer kroppen. Ru overflate gir mindre risiko for kapsel. Kapseldannelse graderes etter en Baker-skala. Baker 1 og 2 gir lite plager. Ved baker 3 og 4 er kapselen hardere. Omtrent 3 av hundre får kapseldannelse som må kirurgisk behandles. Sandvikaklinikken har garanti som omfatter dette.

Kan brystforstørrelse med silikon føre til kreft?

Det er gjort en rekke studier som viser at risikoen for kreft i selve brystkjertelvevet ikke er økt etter innsetting av silikonproteser. De siste årene er det kommet fokus på en annen sjelden krefttype i brystet. ALCL, Anaplastic large cell lymphoma. Kreftformen har blitt knyttet til implantater med ru overflate. Bakterier som fester seg kan kanskje irritere kroppen og føre til kreftutvikling.

Symptomer

I USA er risikoen for å få ikke-behandlingsbar sykdom beregnet til mindre en av en million. Proteser fra en produsent (Allergan) med ru overflate ble likevel trukket fra markedet i Europa nylig. Det skjedde etter et EU-pålegg. Kvinner som har blitt rammet har som regel først fått en hevelse i brystet pga. væske rundt innlegget. På dette stadiet kan som regel sykdommen behandles effektivt. Det er derfor ikke nødvendig å bytte implantater med ru overflate fra den aktuelle produsenten. Risikoen for ALCL med protesene på markedet i dag er svært liten.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Sandvikaklinikken

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029