Brystreduksjon
Brystreduksjon
Brystreduksjon

Brystreduksjon

Brystreduksjon

v/ Sandvikaklinikken

Brystene øker i størrelse i puberteten og ved graviditet på grunn av hormonforandringer. Etter avsluttet ammeperiode reduseres størrelsen, men ofte blir brystene varig større en før. Store bryster er tunge og kan belaste skjelett og muskulatur i nakke og skuldre. Belastningen og føre til smerter. Huden under brystvorten kan gni mot huden på magen. Rød hud og irritasjon er tegn på dette. I verste fall infeksjon. Hvis man har slike plager og det må fjernes 500 gram eller mer fra hvert bryst betales brystreduksjonen av det offentlige. Det er vist i vitenskapelig studier at brystreduksjon forbedrer livskvaliteten og plager fra tunge bryst.

"Anker" - brystreduksjon

Brystreduksjon gjøres som regel i narkose, dvs. at man sover. Opptegningen ligner på et anker, derav navnet. Når huden er fjernet (mørke områder på figuren) løsnes brystvorten og sys fast i sin nye løftede plassering. En passende mengde brystvev fjernes fra de dypere deler av brystet. Brystvevet syes sammen og huden lukkes som regel i flere lag med sting som løser seg opp av seg selv.

Der det er sydd, dvs. rund brystvorten, under under brystvorten og i brystfuren blir det arr som blekes over tid.  Operasjonen avsluttes med taping og bandasjering.

Vi tilbyr også en variant av ankermetoden, "korte-arr-brystreduksjon" der det er mulig. Arret i brystfuren gjøres da kortere.

 

 

"Lollipop" - brystreduksjon

Det legges et hudsnitt rundt brystvorten. Så legges snittet som bestemmer brystvortens nye posisjon. Hudsnittene er markert med rødt på figurer. Huden som ligger i det mørkt markerte området fjernes. Lollipoppmetoden gir de korteste arrene, men huden under brystvorten må "rynkes". Rynkene / ujvenhetene retter seg av seg selv i løpet av noen måneder.

 

Både ved Anker og Lollipopmetoden fettsuges det som regel på siden, dvs. mot ryggen. Fettsuging gjøres for å få en pen overgang til ikke-opererte områder. Vevet som fjernes ved brystreduksjon sendes inn til mikroskopisk undersøkelse for å sikre at alt er normalt.

 

Anker metode
Anker metode
Lollipop brystreduksjon
Lollipop brystreduksjon
Kvalitet

Komplikasjoner

Blødning og infeksjon er kjente komplikasjoner til alle inngrep. Det er størst risiko for blødning det første døgnet. Hvis det oppstår en blødning hovner brystet opp og føles sprengt og vondt. Kirurgen må da se på det. Hvis blødningen ikke er stor kan det være nok med en fast bandasje. Ved større blødning kan det være nødvendig å åpne og tømme blodet.

Infeksjon skyldes bakterier Infeksjon merkes ved at huden blir rød og smertefull. Senere blir tapen fuktig. Hvis du har mistanke om infeksjon skal klinikken kontaktes umiddelbart.

Før operasjon

Ved konsultasjonen går vi gjennom din helsetilstand, tidligere operasjoner, medisiner, allergier m.m. Hvis du røyker må du unngå dette i minimum 2 uker før og to uker etter behandling. Operasjonsdagen skal man faste (ikke spise eller drikke)  i minimum 6 timer. Tar man faste medisiner kan disse tas til et halvt galss vann 2 timer før inngrepet. Kvelden før og på morgenen operasjonensdagen skal man dusje og vaske kroppen (unntatt ansikt/hode) med en bateriehindrende såpe (Hibiscrub, 500 ml, 40 mg/ml) som man får kjøpt på apotekt.

RP2022
Fra Sandvikaklinikken
Fra Sandvikaklinikken

Undersøkelse før en operasjon

Ved konsultasjonen går vi gjennom din helsetilstand, tidligere operasjoner, medisiner, allergier m.m. Brystene undersøkes, og vi sjekker for "kuler". Ved uventede funn får du henvisning til mammografi. Mammografi er en røntgenundersøkelse der man se om det er begynnende kreftforandringer  For de fleste er det ikke nødvendig å gjøre mammografi før et brystinngrep. Hvis man har slektsbelastning eller begynner å nærme seg 40 år kan det være en god ide uansett.

Forberedelse til operasjon

Røyking frarådes i minimum 2 uker før og to uker etter inngrepet. Før operasjonen skal man faste (ikke spise eller drikke) i 6 timer. Faste medisiner tas med et halvt glass vann 2 timer før inngrepet (eller tidligere). Kvelden før og samme morgen som operasjonen skal man dusje.  Ansikt (ikke håret), hals og resten av kroppen vaskes med en bakteriehindrende såpe. Hibiscrub (500 ml, 40 mg/ml) kjøpes på apotek. Når du kommer får du medisiner og en samtale med kirurg og anestesilege. Du må også ha med deg en sports-bh som gir støtte for brystene. Det er ikke nødvendig å kjøpe de dyreste. Det viktige er at den gir god støtte. Inngrepet tar i overkant av 1 time, noe lenger ved kikkhullsmetode. Du må regne med at det tar ca. 4 timer fra du kommer til du kan reise hjem.

Narkose - Sikkerhet

Som regel gjøres brystreduksjon i narkose. Anestesiemidlene som brukes i dag  forsvinner raskt ut av kroppen, og man våkner fort og har lite plager. Klinikken har moderne og nytt narkoseutstyr.

Safe Surgery

Vi praktiserer Safe Surgery. Dette er et sett av sikkerhetsregler som skal sørge for at ingenting går galt. I motsetning til mange klinikker er anestesilegen vår til stede på operasjonsstuen hele tiden. Sammen med  anestesisykepleier overvåkes pasienten kontinuerlig.  Etter narkosen kommer man i seng på et post-operativt rom. Her får du tilbud om lett mat/drikke.  Cirka 1 time senere er man på bena igjen og kan dra hjem. Du får alltid telefonnummeret til kirurgen. Hvis det skulle oppstå noe du lurer på kan du ringe natt og dag.

Kontroll

Du blir oppringt dagen etter operasjonen. Første kontroll er etter 1 uke. For å få pene arr anbefaler vi å tape sårene i 2-3 måneder. Tape kan kjøpet på apotek (Micropore eller Scanpore). Senere kontroller ved 3 og 6 måneder.

Garanti

Skulle det oppstå behov for korreksjoner gjøres dette konstnadsfritt det først året etter behandling.

Hvorfor velge Sandvikaklinikken?

Det er ingen få eller ingen andre norske klinikker med tilsvarende kvalifisert kirurg. Tidligere stillinger som avdelingsleder ved Rikshospitalet og leder for Norsk plastikkirurgisk forening viser anerkjennelse fra det plastikkirurgiske fagmiljøet og inngående kjennskap til faget og de operative prosedyrene. Hvis du velger Sandvikalinikken garanterer vi deg behandling av første klasse.

 

Ofte stilte spørsmål:         

Ofte stilte spørsmål:         

Amming. Som regel går det fint å amme etter brystreduksjon.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Den hvite bandasjen over fjernes etter 2 dager. Du kan nå dusje.

Bh. Kjøp en vanlig godt ettersittende sports-bh. 

Brystkreft. Vi anbefaler alle å gjøre mammografi før inngrepet. Vevet som fjernes blir alltid sendt inn til undersøkelse. Det er ingenting som tyder på at risikoen for brystkreft er økt etter brystreduksjon.

Dren er plastrør som legges inn i operasjonssåret for å lede bort blod og vevsvæske. Som regel brukes ikke dren.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen etter fjerning av den hvite bandasjen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Rett etter operasjonen er følelsen i brystvortene og brysthuden redusert. Følelsen kommer som regel tilbake i løpet av det første året, men det er ikke sikkert den blir like god som før.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder ”på nett” som er tatt før og etter brystreduksjon. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Ved medisinsk grunnlag for  brystreduksjon gis sykmelding i to uker.

Kontroll. Kontroller avtales normalt etter 2 dager og etter ca. 1 uke. Deretter sluttkontroll etter 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis ikke ofte, men kan ikke 100 % utelukkes. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Livskvalitet. Undersøkelser har vist at brystreduksjon bedrer pasienters livskvalitet.

Sykemelding. Ved medisinsk grunnlag for behandling 2-4 uker.

Mammografi og andre brystundersøkelser. Som regel går dette greit, men i noen tilfeller kan det dannes arrvev etter operasjonen som kan gjøre at det er nødvendig med mer avansert kontroll, for eksempel ultralyd eller MR-undersøkelse.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Man må ikke røyke i minimum 2 uker før og 2 uker etter operasjonen.

Sting. Ved brystreduksjon brukes det vanligvis sting som løser seg opp av seg selv.

Sykmelding. Ved medisinsk betinget reduksjon 2- 4 uker.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 3-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Sandvikaklinikken

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029