Ansiktsløft
Ansiktsløft
Ansiktsløft

Ansiktsløft

v/ Sandvikaklinikken

Ansiktsløft eller på engelsk "facelift" kan gjøre en stor forskjell. Med alderen svekkes ansiktshuden. Dette skyldes dels biologiske prosesser og dels sollys. Sollys bryter ned de elastiske fibrene i huden. Røyking fører også til at huden eldes. Hudskadene kan reduseres ved å unngå sterk sol-eksponering (solarium) og ved å bruke solkrem eller UV-blokkerende makeup. De typiske forandringene er:

  • Mørke ringer under øynene
  • Uttynning av kinn
  • Markert overgang kinne - leppe
  • Linjer ned fra munnvikene ("marionettelinjer")
  • Fett samles som"poser"under underkjeven ("hamsterposer")
  • Halsens profil blir mindre skarp og forfra sees to loddrette bånd

I 1901 beskrev den tyske legen Hollander en operasjon hvor han strammet opp huden foran øret. Senere er teknikken videreutviklet, men frem til nylig ble det lagt (for) stor vekt på å glatte ut rynker og resultatet ble stram og unaturlig ansiktshud med bred munn. I dag fokuseres det på å gjenskape volum og utseende på en naturlig måte. Ofte kan en "skru klokken" kanskje 10 år tilbake. Ved Sandvikaklinikken har vi som mål å oppnå et naturlig utseende. Det legges vekt på å oppnå fylde i kinn og ansikt samtidig som stram hud og forandring av munn unngås.

Hvem passer ansiktløft for? 

De fleste som vurderer et ansiktsløft er fra midten av 30-årene og oppover. For mange er forandringene i ansiktet bare en del av livets gang. Andre føler seg yngre enn de ser ut og ønsker å gjøre noe med det. Det er viktig at man har tenkt nøye gjennom en eventuelle behandling over tid og at man har skaffet seg god informasjon. Det er vist i livskvalitetsundersøkelser at et godt gjennomført "løft" (for et flertall) oppleves som positivt også flere år etter gjennomført behandling. 

Ansiktsløft

Ved Sandvikaklinikken har vi omfattende erfaring og samarbeider med en av de fremste klinikkene i USA, Niamtuklinikken i Rochester (Virginia, USA) og med plastikk- og kjevekirurg Helge Risheim, Kirurgiklinikken.

Facelift a.m. Niamtu

Utgangspunkter er at vi analyserer ansiktets fasong og overflate med 3D-verktøy. Dette gjør oss i stand til å tilpasse kirurgien til den enkelte pasient. Et fullt ansiktsløft på Sandvikaklinikken omfatter både ansikt og hals. Som regel gjøres operasjonen i narkose.

Hudsnittene legges rundt øret og under halsen, se figur. De legges i naturlige hudfolder og blir i praksis usynlige. Er det mye løs hud på halsen må snittet forlenges inn i håret bak øret. Huden løsnes fra bindevevshinner (SMAS) som dekker ansiktsmusklene  på kinnet, i tinningen og på halsen.  Hvor mye og hvordan huden løsnes tilpasses den enkelte. SMAS foran øret (se figur) strammes opp og løftes. Løftet hever kinnet, jevner ut "rynken" mellom kinn og overleppe og motvirker hamsterposer.  

Aldersforandringer
Markering ansiktsløft

Underkjeve og hals

De to loddrette båndene vi ofte ser med årene skyldes at to flate muskler på hver side av halsen svekkes og glir fra hverandre. Gjennom åpningen under haken kan musklene syes sammen i midtlinjen og underkjeven og halsen får en jevn profil uten bånd, se figur under. 

Liposkulptur

Det er ofte litt overskuddsfett på halsen og langs underkjeven. Dette fjernes med fettsugingsteknikk der vi bruker et tynt metallrør for å suge ut fettet. I andre deler av ansiktet som kinn og under øynene kan det være underskudd på fett og dette gjør at ansiktet ser litt "kantete" ut  Da transplanterer vi fettvev til disse områdene. Fettet hentes som regel fra magen eller innsiden av lårene (med fettsugingsteknikk). Etter en spesiell behandling settes fettet inn under huden med en liten nål. Dette gjør at ansiktet får en rundere og mer ungdommelig fasong.

Lukking

Huden som er løsnet tilpasses og overskuddshud som nå er samlet rundt øret fjernes. Det er viktig å drapere huden med riktig retning og ikke stramme for mye for å unngå at ansiktet ser stramt ut. Hudsnitt lukkes med sting som løser seg opp av seg selv. Der det er hår lukkes som regel med metallkramper. Sårene dekkes med en hudfarget tape og en hvit tykkere bandasje. Hvis nødvendig kan gjøre hudforbedring med kjemisk peel eller laser, se  . Vi pleier ikke å legge inn dren. Det er vanlig å ha lett nedsatt følelse i huden rett etter ansiktsløft fordi små nerver kuttes. Dette går tilbake av seg selv.

Hudsnitt
Oppstramming ansiktsløft

"Weekend-løft"

Weekendløft er en samlebetegnelse på mindre omfattende ansiktløft. Da er det ikke alltid nødvendig med narkose. Fordeler er kortere kirurgitid og kortere tid til man er tilbake til hverdagstilstanden. Forutsetningen for å gjøre et weekend-løft er at det ikke er bånd på halsen som skal korrigeres og at det ikke er store "hamsterposer". I praksis betyr det at metoden er best egnet for "yngre". Man legger ikke hudsnitt på halsen og snittet rundt ørene er mindre omfattende. Det samme er omfanget av hudutløsningen. Det finnes mange varianter av operasjonen. Noen kalles S-løft (Short scar facelift). En annen variant er MACS-løft der SMAS strammes med tråder. Også disse inngrepene kan kombineres med fettransplantasjon og peeling/laser. Vi vil diskutere med deg om weekend-løft kan være et aktuelt alternativ.

Trådløft

Trådene føres inn gjennom små hull i ansiktshuden i lokalbedøvelse. De festes slik at de strekker huden i motsatt retning av alderbetinget "slapphet". Metoden er normalt bare egnet for "yngre" (opp til 40 år). Effekten av trådene har begrenset varighet. Mange plastiske kirurger gir derfor ikke tilbud om slik behandling. Det finnes en rekke metoder som: APTOS-løft, Contour løft, Feather løft etc. Ved Sandvikaklinikken tilbyr vi trådløft til utvalgte pasienter. Det brukes materialer som over tid løser seg opp selv, men som kan gi et løft som varer opp til 1 ½ år.

Komplikasjoner

Ansiktsløft bør gjøres av en erfaren kirurg fordi feil kirurgi kan føre til nerve- og hudskader. Det er spesielt en nerve til øret som er utsatt. Ved skade kan hudfølelsen i nedre del av ørene svekkes eller falle bort. Det er også kjent at nerver som går til munnen kan skades. Munnviken og smilet blir da skjevt. Hvis dette skjer retter heldigvis dette seg som regel av seg selv i løpet de første 3 månedene. Vi har aldri hatt varige nerveskader ved Sandvikaklinikken.

Blødning er også en kjent komplikasjon. Selv om vi stopper all synlig blødning under operasjonen kan en blodåre åpne seg igjen. Det er størst risiko for dette det første døgnet etter operasjon, men det er økt risiko i mer enn en uke. Man merker at halsen eller kinnet svulmer opp og det gjør vondt. Kirurgen må da kontaktes med en gang. Hvis det er mye blod kan det være nødvendig å tappe dette ut. Når huden syes på plass på slutten av et facelift-inngrep strekkes den, og det fører til nedsatt blodtilførsel. Hvis det blir for lite blod kan huden skades og det oppstår etterhvert infeksjon. Huden blir rød og det kommer væske fra såret og gjør vondt. Dette skjer heldigvis svært sjeldent ved korrekt kirurgi. Røykere har økt risiko. Hvis du får mistanke om infeksjon skal kirurgen kontaktes med en gang.

 

Halsløft
Halsløft
Kvalitet

Undersøkelse før en operasjon

Ved konsultasjonen går vi gjennom din helsetilstand, tidligere operasjoner, medisiner, allergier m.m. Vi tilbyr en datasimulering som kan gi deg et inntrykk av hva du kan oppnå.

Forberedelse til operasjon

Hvis du røyker må du unngå dette i minimum 2 uker før og to uker etter ansiktsløft. Før operasjonen skal man faste (ikke spise eller drikke) i 6 timer. Tar man faste medisiner kan man ta disse til et halvt glass vann 2 timer før inngrepet (eller tidligere). Kvelden før og samme morgen som operasjonen skal man dusje og vaske ansikt, hår og overkropp med en bakteriehindrende såpe (Hibiscrub, 500 ml, 40 mg/ml) som man får kjøpt på apoteket. Når du kommer får du medisiner før operasjonen og en samtale med kirurg og anestesilege.

Narkose - Sikkerhet

Som regel gjøres facelift i narkose. Weekend-løft kan også gjøres med lokalbedøvelse og det vi kaller sedasjon. Sedasjon gjør at man er svært søvnig, men våken. Ved narkose og sedasjon får man de samme medisinene som gis via elektronisk pumper til en blodåre. Man får et smertestillende stoff og et som gir søvn. Anestesien som brukes i dag (TIVA, total intravenøs anestesi) forsvinner raskt ut av kroppen og man våkner raskt og har lite plager som kvalme.

Safe Surgery

Anestesiapparat og øvrig utstyr er av seneste modeller og vi praktiserer Safe Surgery. Dette er et sett av sikkerhetsregler som skal sørge for at ingenting går galt. I motsetning til mange klinikker er anestesilegen vår til stede på operasjonsstuen hele tiden og overvåker deg og sørger for at du får riktig mengde medisiner. Det også alltid anestesisykepleier til stede.  Etter narkosen kommer man i seng på et post-operativt rom og får tilbud om lett mat/drikke.  Etter ca. 1 time er man på bena igjen og kan dra hjem. Du får alltid telefonnummeret til kirurgen så du kan ringe direkte (natt og dag) hvis det skulle oppstå noe du lurer på.

Dette ble bare veldig bra!

Hilsen Eva, 44

Satte spesielt stor pris på den grundige gjennomgangen før operasjonen. Har anbefalt dere til venninne. Beklager at jeg ikke ønsker å oppgi navn, men bruk gjerne anbefalingen til det dere ønsker.

Anonym

Arrene er ikke synlige i det hele tatt. Takk skal dere ha!

Anonym

Bruk meg gjerne som referanseperson. Fikk akkurat det resultatet jeg ønsket.

Pernille, 50

Etter operasjonen

Operasjonen tar ca. 3 timer. Når du drar hjem får du med deg smertestillende medisiner. Det er heldigvis som regel lite smerter ansiktsløft. Den hvite bandasjen fjernes på klinikken dagen etter operasjonen. Du kan da dusje neste dag. Dusjen må være kort for at den brune tapen ikke skal løsne. Etterpå kan du tørke tapen med en hårføner. Vi anbefaler å bruke et "ansiktsløftbånd" (du få vite mer om dette på klinikken). Båndet brukes dag og natt fra dag 2. og i minimum 5 dager til. Deretter brukes det om natten i 3-4 uker. Vi anbefaler å vente med å bruke sminke den første uken. Man kan starte å trene og etter 2 - 3 uker. Hvis man er i sterk sol de første 6 månedene anbefaler vi å bruke en sun block stift. Det er en fordel å bruke tape under haken i minimum 2 uker (f.eks. Scanpore eller Micropore).

Sykmelding og jobb

Ansiktsløft gir ikke rett til sykmelding. Vi anbefaler alltid de minste prosedyrene som kan gi ønsket resultat for å redusere "nedetiden" så mye som mulig. Du må regne med å være borte fra jobb i 1-2 uker. Det samme gjelder i sosiale sammenhenger.

Kontroll

Du innkalles til kontroll dagen etter operasjon,  etter en uke og etter tre og seks måneder. Vi ringer deg alltid dagen etter operasjon for å høre at alt går bra. Etter en operasjon får du kirurgens telefonnummer som kan benyttes 24/7.

Garanti

Ved behov for korrigerende inngrep gjør vi dette kostnadsfritt det første året etter operasjon.

Hvorfor velge Sandvikaklinikken?

Det er få eller ingen andre norske klinikker med tilsvarende merittert kirurg. Tidligere stillinger som avdelingsleder ved Rikshospitalet og leder for Norsk plastikkirurgisk forening viser anerkjennelse fra det plastikkirurgiske fagmiljøet og inngående kjennskap til faget og de operative prosedyrene. Hvis du velger Sandvikalinikken garanterer vi deg behandling av første klasse.

Ofte stilte spørsmål:         

Ofte stilte spørsmål:         

Antibiotika. Som regel får du en engangsdose antibiotika for å hindre infeksjon.

Arr. Den første tiden er arrene litt røde. Når dette går bort er arrene i praksis ikke synlige.

Bandasje. Den strammende bandasjen fjernes som regel på klinikken første dag etter behandling. Du kan da dusje. Vi anbefaler å bruke et "ansiktsløftbånd" (du få nærere INFO her) etter fjerning av den hvite bandasjen. Dette brukes både dag og natt den første uken og deretter på natten i 3-4 uker.

Dren er plastrør som legges inn i sårhulen for å fjerne overskuddsvæske. Som regel legger vi ikke inn. 

Dusjing. Man kan ta en rask dusj 2 dager etter operasjonen etter fjerning av den hvite bandasjen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Fettransplantasjon. For å bygge opp for eksempel kinnpartiet kan man hente fett fra magen (fettsuging). Fettet finfordeles og settes inn der det er underskudd. Dette avtales på forhånd.

Følelse i hud. Hudfølelsen kan bli litt nedsatt rett etter operasjonen, men dette er ikke permanent.

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder "på nett" som er tatt før og etter ansiktsløft. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Hakeimplantat. Dersom du har lite utviklet hakeparti kan dette rettes opp ved å sette inn et hakeimplantat av silikon. Implantatet kan settes inn via munnhulen eller fra undersiden av haken.

Hårfeste. Hårfestet i tinningen og bak øret kan forstyrres dersom man ikke bruker riktig teknikk. Ved Sandvikaklinikken legger vi den største vekt på at dette ikke skjer.

Jobb. Ved mindre ansiktsløft er rekonvalesenstiden 1 uke eller kortere, ellers 2-3 uker.

Kinnimplantat. Redusert vevsfylde i kinnet kan, dersom du ønsker dette, behandles med fettransplantasjon. I noen tilfeller settes det inn et (silikon) kinnimplantat via munnhulen. Vi vil diskutere metodene med deg nærmere dersom dette er aktuelt.

Kontroll. Kontroller avtales normal etter to dager, en uke og 3 og 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis sjeldent, men kan ikke 100 % utelukkes. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig. 

Laser / peeling. For å bedre solskadet hud kan huden behandles med laser eller kjemisk peeling. Som regel må huden forhåndbehandles for å styrkes. Er dette aktuelt vil vi diskutere det nærmere med deg når du kommer til oss.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Man kan ikke røyke i minimum 2 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Sting som brukes løser seg opp av seg selv. I håret bruker vi ofte metallklips – agraffer.

Trening. Vi anbefaler at du venter 3-4 uker før trening.

Trygg kirurgi. VI praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Øreflipp. "Hengende" øreflipp, såkalt Pixie-ear er en kjent fare ved ansiktsløft. Synlig øregangsåpning likeså. Begge disse "fellene" unngås med vår teknikk.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Sandvikaklinikken

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029