Kompetanse Tillit Resultat

Brystløft

Etter amming er det mange kvinner som opplever at brystene blir slappere og mindre fyldige. Med alderen er det vanlig at brysthuden strekkes, spesielt hvis brystet er litt tungt. Brystløft kan da være et alternativ. Brystløft løfter og strammer brystet. Løftet kan også kombineres med innlegging av en brystprotese eller oppbygging av brystet med eget fettvev

Hvem passer brystløft for?

Hvis brystene har begynt å henge samtidig med at du er fornøyd med størrelsen er brystløft en god løsning. 

Brystløft

Den vanligste formen for brystløft gjøres på liknende måte som en brystreduksjon (se Brystreduksjon) bortsett fra at det bare fjernes hud. De to vanligste måtene å gjøre brystløft er med "lollipop" - metoden eller "anker" - metoden, se video. Lollipop metoden har fått navnet fordi hudområdet som fjernes likner på en Lollipop-is. Denne metoden gir minst arr, men er best egnet der det ikke er for myte heng.

"Lollipop" - brystløft

Som regel gjøres operasjonen i narkose, dvs. at man sover. Med en tusjpenn markerer kirurgen hvor høyt brystvorten skal heves og huden som skal fjernes. Når du har sovnet settes en type lokalbedøvelse for å redusere blødning. Det legges et hudsnitt rundt brystvorten. Så legges snittet som bestemmer brystvortens nye posisjon. Hudsnittene er markert med rødt på figurer. Huden som ligger i det mørkt markerte området fjernes. Brystvorten løsnes fra vevet rundt Den er nå bevegelig og kan flyttes oppover. Huden kan nå lukkes.

Hudlukking & arr

Stingene som brukes løser seg opp av seg selv. Hvis det er mye hud som må fjernes er det ofte nødvendig å "rynke" huden under brystvorten. Hvis ikke, blir avstanden ned til folden under brystet for lang. Rynkene blir borte i løpet av 3 - 6 måneder. Lollipop - metoden har de korteste arrene. Arrene kommer rundt brystvorten og et loddrett arr under. Sårene tapes med brun kirurgisk tape. Over denne legges en hvit strammende bandasje. 

"Anker" - brystløft

Opptegningen ligner på et anker og gjør det mulig å fjerne mer hud enn "Lollipop" - metoden. Det kan være nødvendig hvis brystet henger mye. Når huden er fjernet løsnes brystvorten og syes fast i sin nye løftede posisjon. Huden lukkes som regel i to lag med sting som løser seg opp av seg selv.

Arrene rundt brystvorten og det vertikale arret under er likt som ved "lollipop"-løft. I tillegg kommer et vannrett arr under brystet. Dette ligger nøyaktig i brystfuren og er normalt ikke synlig. Operasjonen avsluttes med taping og bandasje.

Brystløft & samtidig brystforstørrelse

Hvis man ønsker brystløft og økt bryststørrelse kan det settes inn et silikonimplantat eller eget fettvev. Hvis det skal settes inn silikon gjør vi som regel det samtidig med løftet. Det er likevel litt mindre risiko for komplikasjoner dersom løftet gjøres først og implantatet settes inn etter noen måneder. Du finner mer informasjon om silikonforstørrelse her. Hvis det skal sette inn eget fettvev (mer INFO her) gjøres dette tidligst etter 3 måneder.

 

Brystløft
Lollipop - hud som fjernes
Brystløft ankermetode
Anker - metode

Undersøkelse før en operasjon

Ved konsultasjonen går vi gjennom din helsetilstand, tidligere operasjoner, medisiner, allergier m.m. Brystene undersøkes, og vi sjekker for "kuler". Ved uventede funn får du henvisning til mammografi. Mammografi er en røntgenundersøkelse der man se om det er begynnende kreftforandringer  For de fleste er det ikke nødvendig å gjøre mammografi før et brystinngrep. Hvis man har slektsbelastning eller begynner å nærme seg 40 år kan det være en god ide uansett.

Forberedelse til operasjon

Røyking frarådes i minimum 2 uker før og to uker etter inngrepet. Før operasjonen skal man faste (ikke spise eller drikke) i 6 timer. Faste medisiner tas med et halvt glass vann 2 timer før inngrepet (eller tidligere). Kvelden før og samme morgen som operasjonen skal man dusje.  Ansikt (ikke håret), hals og resten av kroppen vaskes med en bakteriehindrende såpe. Hibiscrub (500 ml, 40 mg/ml) kjøpes på apotek. Når du kommer får du medisiner og en samtale med kirurg og anestesilege. Du må også ha med deg en sports-bh som gir støtte for brystene. Det er ikke nødvendig å kjøpe de dyreste. Det viktige er at den gir god støtte.

Narkose - Sikkerhet

Vi gjør operasjonen i narkose fordi det gir minst plager og er sikrest. Det kan også gjøres i såkalt sedasjon hvor man er våken. Dette anbefales normalt ikke. Medisiner gis med elektronisk pumper til en blodåre. Man får et smertestillende stoff og et som gir søvn. Anestesien som brukes i dag (TIVA, total intravenøs anestesi) forsvinner raskt ut av kroppen.  Man våkner raskt og har lite plager. Anestesiapparat og øvrig utstyr er av seneste modeller.

Safe Surgery

Vi praktiserer Safe Surgery. Dette er et sett av sikkerhetsregler som skal sørge for at ingenting går galt. I motsetning til mange klinikker er anestesilegen vår til stede på operasjonsstuen hele tiden. Sammen med  anestesisykepleier overvåkes pasienten kontinuerlig.  Etter narkosen kommer man i seng på et post-operativt rom. Her får du tilbud om lett mat/drikke.  Cirka 1 time senere er man på bena igjen og kan dra hjem. Du får alltid telefonnummeret til kirurgen. Hvis det skulle oppstå noe du lurer på kan du ringe natt og dag.

Etter brystløft
Brystløft Sandvikaklinikken
AvdSjef

Etter operasjonen

Når du drar hjem får du med deg smertestillende medisiner. Man må regne med noe smerter, spesielt det første døgnet. Du kan dusje etter 2 dager. Før det må den ytterste hvite bandasjen fjernes. Dusjen må være kort for at de hudfargede tapene ikke skal løsne. Tapen anbefales tørket med en hårføner. Den første uken skal du bruke sports-bh døgnet rundt. Det er ofte best å sove på rygg eller på siden. Sports-bh brukes på dagtid i enda 3-4 uker. Operasjonen tar normalt rundt 2 timer. Du må regne med å være på klinikken i 4-5 timer.

Komplikasjoner

Blødning og infeksjon er kjente komplikasjoner til alle inngrep. Risikoen for blødning er liten ved brystløft. Den er størst det første døgnet. Hvis det oppstår en blødning hovner brystet opp og føles sprengt og vondt. Kirurgen må da se på det.

Infeksjon

Infeksjon sis heldigvis sjeldent. Betennelsen skyldes bakterier (oftest stafylokokker og streptokokker). Infeksjon merkes ved at huden blir rød og smertefull. Senere blir tapen fuktig. Hvis man får mistanke om infeksjon må kirurgen kontaktes.

Kontroll

Du kontaktes over telefon dagen etter inngrepet. Første kontroll er etter ca. 1 uke. For å få pene arr anbefaler vi å tape sårene i 2-3 måneder. Tape kan kjøpet på apotek (Micropore eller Scanpore). Videre kontroller etter 3 og 6 måneder.

Kvalifikasjoner
NPKF

Sykmelding

Brystløft regnes som et kosmetisk inngrep og gir normalt ikke rett til sykmelding. Man må regne med å være borte fra jobb i ca. en uke.

Trening

Man kan starte å løpe og drive aktivitet som ikke belaster armene etter ca. 2 uker. Vekttrening og tunge løft bør man vente i minimum 3 - 4 uker. med.

Følelse i brystene

Følelsen i brystene etter en operasjon kan være økt, som før eller noe nedsatt. Dette normaliserer seg i løpet av noen måneder.

Amming

De fleste som har tatt brystløft kan amme normalt.

Hvorfor velge Sandvikaklinikken?

Det er ingen andre norske klinikker med tilsvarende merittert kirurg. Tidligere stillinger som avdelingsleder ved Rikshospitalet og leder for Norsk plastikkirurgisk forening viser anerkjennelse fra det plastikkirurgiske fagmiljøet og inngående kjennskap til faget og de operative prosedyrene. Hvis du velger Sandvikalinikken garanterer vi deg behandling av første klasse.

Meget godt fornøyd med alt fra første gang jeg kom til operasjonen og til oppfølgingen. Har anbefalt dere til to bekjente.

Hilsen Berit

 

Kan se meg i speilen igjen uten hengende pupper.

Flerbarnsmor, 38

Fra Sandvikaklinikken
Fra Sandvikaklinikken

Ofte stilte spørsmål:         

Amming. Som regel går det fint å amme etter brystløft.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Den hvite bandasjen over kan fjernes etter 2 dager. Deretter sports-bh dag og natt i en uke. Bh-en skal brukes på dagtid i 3-4 uker etterpå.

Bh. En vanlig godt støttende sports-bh kan fås i sportsbutikker. 

Brystkreft. Vi undersøker alltid brystene før en operasjon. Mammografi er ikke nødvendig, men hvis man er passert 40 år kan det være en gode ide uansett. Det er ingenting som tyder på at risikoen for brystkreft er økt etter brystløft.

Dren er plastrør som legges inn i operasjonssåret for å lede bort blod og vevsvæske. Som regel brukes ikke dren.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen etter fjerning av den hvite bandasjen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Rett etter operasjonen er følelsen i brystvortene og brysthuden redusert. Følelsen kommer som regel tilbake i løpet av det første året, men det er ikke sikkert den blir like god som før?

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder ”på nett” som er tatt før og etter brystløft. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Du reiser samme dag som inngrepet og får med deg smertestillende medisiner. Som regel er det sår og ømt den første uken.

Kontroll. Kontroller avtales normalt etter 2 dager og etter ca. 1 uke. Deretter kontroll etter 3 og 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis ikke ofte, men kan ikke 100 % utelukkes. Du får derfor nærmere informasjon om ”faresignaler”. Vi vil da raskt se på deg. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Mammografi kan gjøres som vanlig.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Man kan ikke røyke i minimum 2 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Sting. Ved brystløft brukes det vanligvis sting som løser seg opp av seg selv.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 2-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpningstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029