Kompetanse Tillit Resultat

Brystreduksjon


Kvinnens bryster vokser i størrelse i puberteten og ved graviditet på grunn av hormonforandringer. Etter avsluttet ammeperiode reduseres størrelsen, men ofte blir brystene varig større en før. Store bryster er tunge og kan belaste skjelett og muskulatur i nakke og skuldre og føre til smerter. Huden under brystvorten kan gni mot huden på magen og føre til rød hud og irritasjon og i verste fall infeksjon. Hvis man har slike plager og det må fjernes 500 gram eller mer fra hvert bryst for å rette dette betales brystreduksjonen av det offentlige.Fastlegen kan henvise deg til sykehus eller klinikk som foretar operasjonen med offentlig finansiering. Hvis du ikke tilfredsstiller kriteriene for å få operasjonen gjort offentlig eller av andre årsaker ønsker å gjøre den privat kan vi hjelpe deg på Sandvikaklinikken. Operasjonen kan foregå i sedasjon (man puster selv) eller i narkose. Det mange operasjonsteknikker, men for de aller fleste er det 2 teknikker som er aktuelle:


 

TIDL. AVD.SJEF
Plastisk kir. avd.
Rikshospitalet

FAGLIG
MEDARBEIDER

Tidsskrift for den
norske 
lege-
forening

Tradisjonell brystreduksjon. Operasjonsmetoden
gjør at brystet reduseres i størrelse og brystvorten og brystet heves. Hvor mye som skal fjernes avtales med deg. Ved tradisjonell brystreduksjon blir det arr rundt ”brystvorten” (overgangen hud – ytre del av brystvorten), i brystfuren og et vertikalt arr som forbinder de to (arrene). Arret i brystfuren blir i likhet med de andre arrene lite synlig. Det finnes mange varianter av tradisjonell brystreduksjon med ulike navn som ”Orlandoplastikk”, ”Robinsplastikk” m.fl. Ingen av variantene har viste bedre resultater enn de andre. 


 

STOR ERFARING
i alle typer plastisk
kirurgi

TIDL. LEDER
Norsk Plastik-
kirurgisk forening

Kompetanse

Vevet som fjernes sendes inn til mikroskopisk undersøkelse for å sikre at alt er normalt. Huden lukkes med sting som går bort av seg selv. Som regel legges det ikke inn dren. Sårlinjene dekkes med kirurgisk tape, bandasjer og en bandasje. Denne fjernes ved kontroll etter 2-4 dager. Etter det må det brukes en god sports-bh. Vi vil alltid sjekke at det ikke er kuler i brystet ditt før en operasjon. Er det tvil om alt er som det skal vil du bli henvist til undersøkelse. Hvis du gjort mammografi relativt nylig er det en fordel, men det som regel er ikke nødvendig.


 

INTERN SAKKYNDIG
Norsk pasientskade
erstatning

DOKTORGRAD
Stor vitenskapelig
produksjon

Vertikal (loddrett) reduksjonplastikk ble særlig gjort populært av den franske legen dr. Madeleine Lejour på 1990-tallet. Man unngår arr i brystfuren, og for noen kan brystet få et mer naturlig utseende. En ulempe med metoden er at det tar uker før brystet får sin endelige fasong etter inngrepet, og det er en viss risiko for at det må gjøres en ”pynteoperasjon” hvis huden ikke glatter seg ut som forventet. Såret lukkes som regel med metallklips som fjernes etter litt over en uke.


 

RP-n

Brystreduksjon er blant de hyppigste plastikkirurgiske operasjonene. Det er imidlertid en del komplikasjoner ved operasjonen, og de fleste skyldes at huden blir for stram når sårene lukkes. Det er derfor en fordel å finne en erfaren kirurg. Ved store bryst kan det være vanskelig å få til en fin overgang mot armhulen hvor det kan danne seg valker. Fettsuging kan da være nødvendig som en del av operasjonen.


Spør om dette inngår i tilbudet klinikken gir deg. Om du velger tradisjonell brystreduksjon eller vertikal reduksjonsplastikk er for de fleste ikke veldig viktig fordi arret under brystet (tradisjonell metode) skjules av nedre brystkontur. En rekke studier har vist at brystreduksjonsplastikk bedrer livskvaliteten til dem som plages med store bryster. Brystreduksjon kan også være aktuelt for menn. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon. 


 

Ofte stilte spørsmål:         

Amming. Som regel går det fint å amme etter brystreduksjon.

Bandasje. Hudsåret lukkes med sting som går bort av seg selv og såret dekkes med sårtape. Det legges så på en bandasje som du beholder til du kommer til kontroll, normalt 2 dager etter operasjonen. Ta da med en god sports-bh. Vi diskuterer dette med deg når du kommer.

Bh. Pass på å få en passende bh. Det kan være en god ide å få hjelp av i en butikk med god kompetanse. Siden bryststørrelsen er økt kan det være riktig å finne bh med litt ekstra støtte.

Brystkreft. Vi anbefaler alle å gjøre mammografi før inngrepet. Vevet som fjernes blir alltid sendt inn til undersøkelse i mikroskop (histologi). Det er ingenting som tyder på at risikoen for brystkreft er økt etter brystreduksjon.

Dren er plastrør som legges inn i operasjonssåret for å lede bort blod og vevsvæske. Som regel brukes ikke dren.

Dusjing. Man kan ta en rask dusj allerede 2 dager etter operasjonen. Hud og tape må tørkes godt med en gang. Hvis såret blir værende vått over tid er det økt risiko for infeksjon.

Følelse i hud og brystvorte. Rett etter operasjonen er følelsen i brystvortene og brysthuden redusert. Følelsen kommer som regel tilbake i løpet av det første året, men det er ikke sikkert den blir like god som før?

Før etter bilder. Norske myndigheter har bestemt at det ikke kan vises bilder ”på nett” som er tatt før og etter brystreduksjon. På klinikken vil bli presentert informasjon som viser hvilke resultater du kan oppnå.

Jobb. Du reiser samme dag som inngrepet og får med deg smertestillende medisiner. Som regel er det sår og ømt de første 4-5


dagene, men plagene bedres deretter. Som regel sykmeldes en i 2-4 uker avhengig av arbeidssituasjonen.

Kontroll. Kontroller avtales normalt etter 2 dager og etter ca. 1 uke. Deretter sluttkontroll etter 6 måneder.

Komplikasjoner (blødning, infeksjon) sees heldigvis ikke ofte, men kan ikke 100 % utelukkes. Du får derfor nærmere informasjon om ”faresignaler”. Vi vil da raskt se på deg. På Sandvikaklinikken har erfaring og prosedyrer som reduserer risikoen for komplikasjoner mest mulig og gjør at vi trygt kan håndtere problemer hvis de likevel skulle oppstå.

Livskvalitet. Undersøkelser har vist at brystreduksjon bedrer pasienters livskvalitet.

Mammografi og andre brystundersøkelser. Som regel går dette greit, men i noen tilfeller kan det dannes arrvev etter operasjonen som kan gjøre at det er nødvendig med mer avansert kontroll, for eksempel MR-undersøkelse.

Medisiner. Dette går vi gjennom med deg på klinikken. Spesielt blodfortynnende medisiner må avpasses.

Røyking. Røyk nedsetter blodsirkulasjonen og øker risikoen for komplikasjoner. Det anbefales at man ikke røyker 2 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Sting. Ved brystreduksjon brukes det vanligvis sting som løser seg opp av seg selv.

Trening. Vi anbefaler at du venter ca. 3-4 uker før trening og benytter en godt støttende sports-bh.

Trygg kirurgi. Vi praktiserer de siste metodene bl.a. med bruk av avkryssingsskjemaer for å sikre deg på best mulig måte.


 

Telefon 67 54 00 01

post@sandvikaklinikken.no

Kontonr. 8601 41 71691

Logo

SANDVIKAKLINIKKEN AS

Elias Smiths vei 10

1337 Sandvika (Se kart)

Åpnigstider (Klikk her)

Ansv. lege: Bjørn M. Hokland

Org. nr. 998 595 029